Beszállítók Megnyitotta első zéró kibocsátású gyárát a ZF

Megnyitotta első zéró kibocsátású gyárát a ZF

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.01 14:19

Megnyitotta első zéró kibocsátású gyárát a ZF

Fotó: ZF

A ZF közel másfél éves átalakítási időszak után megnyitja első zéró emissziós gyárát a csehországi Klášterecben található teljesítményelektronikai gyártóüzemben. A villamosított hajtáslánc-technológiai részleg telephelye világszerte az összes ZF-gyár számára mintaként szolgál.

Hirdetés

Ezeknek a kibocsátásmentes gyáraknak az egyik legfontosabb szempontja, hogy az üzemeket ne csak tiszta villamos energiával lássák el, hanem ideális esetben saját maguk által termelt villamos energiával. Klášterecben a tetőkön és a csarnokkomplexum melletti zöldterületen összesen mintegy 3400 napelemmodul termeli a napelemes villamos energiát. Ez az üzem éves villamosenergia-szükségletének mintegy 20 százalékát fedezi. A vásárolt villamos energia teljes egészében megújuló forrásokból származik.

A cseh e-mobilitási üzem fűtési rendszere is fosszilis tüzelőanyagok nélkül fog működni: a ZF szerint a hőszivattyúk a korábbi gázfűtési rendszert váltják fel, és 50 százalékkal csökkentik az eredeti fűtési költségeket. A téli hónapokban a kláštereci üzem a természetes környezeti hideget használja az üzemi létesítmények légkondicionálására.

A zéró kibocsátású gyárakkal a ZF azt a célt kívánja elérni, hogy 2040-re minden értékláncban klímasemleges legyen. Ezeket a gyárakat az energiaellátás mellett a folyamatok nagyobb energiahatékonysága, a termékek jelentős részének villamosítása és az újrahasznosított anyagok használata jellemzi – írja az electrive.com

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink