Beszállítók Másfél év múlva indul a gyártás Gyöngyöshalászon

Másfél év múlva indul a gyártás Gyöngyöshalászon

MTI | 2015.04.10 13:09

Másfél év múlva indul a gyártás Gyöngyöshalászon

Letette az indiai Apollo Tyres a 146 milliárd forintos beruházás alapkövét a Heves megyei Gyöngyöshalászon április 10-én.

Hirdetés

Onkar S. Kanwar, az Apollo Tyres elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy ma India a világ negyedik legnagyobb gazdasága, és a leggyorsabban fejlődő piacok között található, feltörekvő informatikai hatalom. Felidézte, az indiai beruházások több mint nyolcezer ember foglalkoztatását teszik lehetővé Magyarországon. A gyöngyöshalászi az első Indián kívüli zöldmezős beruházása az Apollo Tyres-nek.

– Célunk egy modell-értékű gyártókapacitás létrehozása, ez lesz a legmodernebb gyára a társaságnak – húzta alá. Onkar S. Kanwar elmondta: a gumiabroncsgyár révén nem csak közvetlenül jönnek létre új munkahelyek, de közvetett módon is bővül a foglalkoztatottság.

18 hónap múlva legördülnek az első gumiabroncsok a szalagokról.

A társaság közlése szerint a 975 új munkahelyet teremtő első európai zöldmezős beruházáshoz összesen 95,7 millió eurót kapott közvetlen támogatás, foglalkoztatási támogatás és adókedvezmény formájában. A 2017-ben induló gyöngyöshalászi gyárban évente 5,5 millió gumiabroncs készül majd személyautók és kisteherjárművek számára, valamint 675 ezer busz- és tehergépjármű-abroncs, elsősorban az Oroszországot és Törökországot is magában foglaló európai piac számára. Többek között olyan nagy autógyáraknak szállítanak majd, mint a Daimler, a Tata, a Volkswagen vagy a Suzuki.

Az 1972-ben alapított Apollo Tyres négy gyártóüzemet működtet Indiában, hármat Dél-Afrikában és egyet Hollandiában. Ezek teljes kapacitása eléri a napi 1600 tonnát.

A termékeit több mint száz országba exportáló cég a tavalyi pénzügyi évében 1,64 milliárd euró forgalmat ért el, és világszerte mintegy 16 ezer embert foglalkoztatott.

A nemzetközi abroncsgyártó vállalat korábban arról tájékoztatott, hogy a gyöngyöshalászi fejlesztés keretében mintegy száz végzős technikussal ösztöndíjszerződést kötött. Az egri, gyöngyösi, hatvani, jászberényi, aszódi, gödöllői és salgótarjáni középiskolák tanulóinak - a tavaszi félévre szóló tanulmányi támogatást követően - a tanév végén munkaszerződést kínálnak. A fiatal szakemberek a szerződés értelmében először másfél hónap elméleti képzést kapnak, ezek után a vállalat hollandiai vagy indiai üzemeiben készülhetnek fel a gyöngyöshalászi gyártásra.

Kiemelt Partnereink