Beszállítók Magasabb osztalékot ad a Schaeffler

Magasabb osztalékot ad a Schaeffler

autopro.hu/P.B. | 2022.03.18 16:16

Magasabb osztalékot ad a Schaeffler

Fotó: Schaeffler

Bemutatta 2021-re vonatkozó eredményeit a Schaeffler Csoport: a vállalat bevétele 13,9 milliárd euróra nőtt az előző évi 12,6 milliárd euróról. Változatlan árfolyamon számolva a bevétel 9,7 százalékkal nőtt. Minden üzletágban és minden régióban jelentős bevételnövekedést könyvelhetett el a vállalat.

Hirdetés

A Schaeffler Csoport a speciális tételek előtt 9,1 százalékos EBIT rátát produkált 2021-ben (ez egy évvel korábban 6,3 százalék volt), ami főként az ipari részleg és az Automotive Technologies divízió, azaz a járműipari divízió első félévi eredményének köszönhető, de kedvező hatással voltak a számokra a strukturális költségcsökkentési intézkedések is.

A speciális tételek előtt az anyavállalat részvényeseinek nettó bevétele 748 millió euróra nőtt, ennek alapján a Schaeffler AG igazgatótanácsa törzsrészvényenként 50 cent osztalékot javasol a tavalyi 25 cent után.

Sokat hozott az elektromobilitás

A vállalat járműipari divízió 8436 millió euró bevételt ért el a 2020-as 7816 millió euró után. A bevétel változatlan árfolyamon számolva 7,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest, miközben a globális járműipar 3,4 százalékkal nőtt ebben az évben. A Schaeffler számára különösen az év első fele sikerült jól, utána a chiphiány némileg visszavetette a növekedést.

A divízió 2021-ben 10,2 milliárd eurós rendelésfelvételt produkált, ebből 3,2 milliárd euró az e-mobilitási üzletághoz kapcsolódott, és jelentősen meghaladta az eredeti 1,5-2 milliárd eurós célt.

Az utángyártott alkatrészekkel foglalkozó divízió 2021-ben jelentős többletbevételről számolt be, és az 1848 millió eurós szinttel elérte a 2019-es számokat. A bevételek alakulása minden régióban egyértelműen pozitív volt – írja a Schaeffler közleménye.

Az ipari divízió sikeresen folytatta növekedési pályáját és 3568 millió eurós bevételt ért el, amely 13,6 százalékos növekedést jelent árfolyamon számolva. Különösen az ipari automatizálási, az erőátviteli és az offroad szektor generált komoly bevételt.

Beruházások

Claus Bauer, a Schaeffler AG pénzügyi igazgatója elmondta, hogy a 2021-es év minden részleg és régió számára sikeres volt a cégnél, ami rámutat arra, hogy a Schaeffler képes egyensúlyba hozni az átalakulását egy kihívásokkal teli piaci környezetben is.

A központi laboratórium építésének előkészítésével, a hidrogéntechnológiai központ felállításával Herzogenaurachban, valamint az új hoechstadti szerszámtechnológiai központ építésének megkezdésével a társaság következetesen hajt végre a versenyképességét növelő intézkedéseket.

A kínai Nanjingban üzembe helyezték a szélerőművekhez használt nagyméretű csapágyak gyártására szolgáló új gyártóépületet. Ez a terjeszkedés megerősíti a Schaeffler Csoport ázsiai piaci szerepét.

Felfüggesztett előrejelzés

A Schaeffler AG ügyvezető igazgatója felfüggesztette a 2022. március 8-án közzétett, a Schaeffler Csoportra és divízióira vonatkozó 2022-es előrejelzését az ukrajnai fejlemények és annak gazdasági hatásai miatt. Az éves pénzügyi kimutatások 2022. február 22-i jóváhagyásakor a Schaeffler AG ügyvezető igazgatósága a 2022-re vonatkozó egész évre szóló iránymutatást adott ki, amely a jóváhagyás óta történt fejlemények miatt nem tartható fenn. Sem az események jövőbeli menete, sem azok gazdasági következményei jelenleg nem jelezhetőek előre.

Ahogyan arról az autopro.hu már beszámolt, korábban az Audi is hasonló lépésre szánta el magát a jelenlegi gazdasági helyzet bizonytalansága miatt.

A Schaeffler Csoport egy globálisan tevékenykedő autóipari és ipari beszállító, mely több mint 70 éve úttörő kutatásokat és fejlesztéseket végez a mozgás és a mobilitás területén. Innovatív technológiáival, termékeivel és szolgáltatásaival a csökkentett szén-dioxid-kibocsátású hajtások, az elektromobilitás, az Ipar 4.0, a digitalizáció, a megújuló energiák területén tevékenykedik, célja a mozgás és a mobilitás hatékonyabbá, intelligensebbé és fenntarthatóbbá tétele. A vállalat termékportfóliójának részét képezik a motorokba, sebességváltókba és járművekbe gyártott precíziós komponensek és rendszerek, valamint sokrétű ipari felhasználásra alkalmas gördülő- és csúszócsapágy megoldások.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink