Beszállítók Lítiumot szállíthat autógyártóknak az olajipari óriás

Lítiumot szállíthat autógyártóknak az olajipari óriás

autopro.hu/S.A. | 2023.08.04 14:22

Lítiumot szállíthat autógyártóknak az olajipari óriás

Fotó: Facebook/ExxonMobil

Az ExxonMobil állítólag lítium biztosításáról folytat tárgyalásokat autógyártókkal, többek között a Teslával, a Forddal és a Volkswagennel. Ez része az olajipari óriás azon törekvésének, hogy növelje részvételét az elektromos járművek piacán, mivel a tisztább autók iránti kereslet veszélyezteti alapvető olajüzletágát.

Hirdetés

A Bloombergnek nyilatkozó források szerint a tárgyalásokban a Samsung és az SK On is részt vesz. A lítium kulcsfontosságú eleme az elektromos járművek akkumulátorainak, és az amerikai Albemarle is azon lítiumgyártók közé tartozik, akikkel az Exxon tárgyal – tette hozzá a jelentés.

A vegyipari vállalat a Bloombergnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy „tekintettel az Albemarle piacvezető szerepére, az emberek rendszeresen akarnak beszélni velünk - különösen, ha potenciális erőforrásokat keresnek".

Teljes gőzzel épül a lítiumüzletág

A Nemzetközi Energia Ügynökség nemrég azt jósolta, hogy a globális olajkereslet az évtized vége előtt fog majd tetőzni. Eközben az Exxon évi 100 ezer tonna lítium kitermelését tűzte ki célul.

Korábban a cég megállapodást kötött a Tetra Technologies-szel lítium bányászatáról egy arkansasi 6100 hektáros területen, ahol már meg is kezdődtek a munkálatok. Azt még nem tudni, hogy a cég partnerségben vagy önállóan kívánja-e kitermelni a fémet, ez a megállapodás viszont már a második jelentős lépés volt, amelyet a cég idén lítiumforrások biztosítása érdekében tett – számolt be a Business Insider.

Az Exxon azt is jelezte, hogy fontolóra veszi a lítium felszín alatti sós vizekből való kinyerését, olyan eljárással, amely pénzt takaríthat meg, és kevésbé káros a környezetre.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink