Beszállítók Leépítési pánik a német Schaefflernél

Leépítési pánik a német Schaefflernél

autopro.hu/F.M. | 2022.12.15 10:21

Leépítési pánik a német Schaefflernél

Fotó: Schaeffler

A Schaeffler megkezdte a felkészülést a belső égésű motorok kivezetésére. Az alkalmazottak szeretnék elkerülni, hogy ez leépítésekhez vezessen. A munkavállalók és szakszervezetek közötti kommunikáció beindításáért demonstrációba kezdtek.

Hirdetés

Csaknem 900 alkalmazott demonstrált a Scaeffler herzogenaurachi székhelyén a tervezett leépítésekkel kapcsolatos szakszervezeti állásfoglalásért. A vállalat novemberben jelentette be további 1300 munkahely megszüntetését, leginkább olyan területeken, amelyek a belső égésű járművekkel kapcsolatosak.

2026-ig csak Németországban 1000 munkahely szűnhet meg. A cég nyilatkozatai szerint többek között három telephely érintett, mégpedig: Herzogenaurach, a badeni Bühl illetve a Saar-vidéken található Homburg. December 14-én meg is kezdődtek a tárgyalások a leépítési programról a szakszervezetek, a vezetőség és a munkavállalói képviseletek között.

„Ez nem a megnövekedett energiaköltségek vagy a geopolitikai helyzet következménye, hanem az átalakulásé” - magyarázta Klaus Rosenfeld vezérigazgató. A kínai és amerikai járműpiac villámgyors átalakulását nevezte meg felelősként, amelyek hangsúlyozottan az elektromos meghajtásra koncentrálnak.

Három németországi telephely is érintett

Az IG Metall által kezdeményezett demonstráción mindhárom érintett telephely dolgozói részt vettek. A szakszervezet felszólította a céget, hogy az üzemek fenntarthatóságát növeljék a leépítések helyett. Ehhez képzett munkaerőre lenne szükség, hogy az új kihívásokkal is meg tudjanak birkózni. Nem következhetnek be további telephely bezárások vagy túlfoglalkoztatottságból fakadó leépítések, különben a Kelet-Európai terjeszkedést le kellene állítani.

„Nem szeretnénk az átalakulást háttérbe szorítani, ám úgy akarjuk alakítani, hogy ez a jelenlegi telephelyek erősödését mozdítsa elő. Ehhez fenntartható termékekre van szükség, amelyeket a Schaeffler minden telephelyére kioszthatunk” - hangsúlyozta Jürgen Wechsler a Schaefler felügyelőbizottságának tagja és az IG Metall meghatalmazottja.

Az IG Metall szakszervezet kritizálta, hogy a Schaefflernél már 2016 óta egyik leépítési program követi a másikat. 2020-ban összesen 4400 munkahelyet szüntettek meg Németországban. 2021-ben november elején bejelentették, hogy 2026-ig további 1000 munkahely megszűnése várható Németország-szerte. Klaus Rosenfeld vezérigazgató szerint a program 130 millió euróba fog fájni a vállalatnak, ami így 2026-tól évente 100 millió eurót spórolhat meg.

Forgalomnövekedés várható

A teljes évet tekintve a Schaeffler forgalmának 6-8 százalékos növekedésével számol. Az elmúlt évben 9,7 százalékos növekedést - 13,9 milliárd eurós összforgalmat - produkáltak. Idén az első három negyedév alapján eddig 11,8 milliárd eurón állnak. A nyereség az adók, kamatok és egyéb tényezők számítása nélkül 962 millió euróról 813 millióra csökkent.

A harmadik negyedévben az összforgalom nagyjából 27,3 százalékkal nőtt, ami így 4,24 milliárd eurót jelentett. Az egy évvel ezelőtt még veszteséges autóipari részleg jelentős, egyharmados növekedést produkált – írja az Automobilwoche.

A Schaeffler Csoport egy globálisan tevékenykedő autóipari és ipari beszállító, mely több mint 70 éve úttörő kutatásokat és fejlesztéseket végez a mozgás és a mobilitás területén. Innovatív technológiáival, termékeivel és szolgáltatásaival a csökkentett szén-dioxid-kibocsátású hajtások, az elektromobilitás, az Ipar 4.0, a digitalizáció, a megújuló energiák területén tevékenykedik, célja a mozgás és a mobilitás hatékonyabbá, intelligensebbé és fenntarthatóbbá tétele. A vállalat termékportfóliójának részét képezik a motorokba, sebességváltókba és járművekbe gyártott precíziós komponensek és rendszerek, valamint sokrétű ipari felhasználásra alkalmas gördülő- és csúszócsapágy megoldások.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink