Beszállítók Láthatáron az akkuk sokat ígérő új generációja

Láthatáron az akkuk sokat ígérő új generációja

autopro.hu/V.R. | 2023.04.06 11:18

Láthatáron az akkuk sokat ígérő új generációja

Fotó: Sila Nanotechnologies

Az elektromos járművek akkumulátorainak új generációja, amelyek több energiát tárolnak, nagyobb hatótávolságot érnek el és gyorsabban töltődnek, az évtized közepén kerülhetnek a vásárlókhoz. A tervek szerint jövőre kezdik el a szükséges szilíciumalapú elektródákat gyártani az Egyesült Államokban.

Hirdetés

Két startup vállalkozás, a Group14 Technologies és a Sila Nanotechnologies a szilícium új alkalmazásaira összpontosít, a gyorsabb töltés és nagyobb hatótávolság érdekében az anódokban a grafitot szilíciummal egészítik ki vagy akár teljesen helyettesítik.

A Group14 Technologies, melynek első autóipari megrendelője a Porsche, nemrégiben bejelentette, hogy Washington államban már megkezdte egy gyártólétesítmény építését SCC55 elnevezésű szilícium-szén anódanyagának gyártásához. Az üzem kezdeti kapacitása évente 200 ezer elektromos járműhöz lesz elegendő, és ez a termelési mennyiség megháromszorozható lesz a kereslet növekedésével – írja a Reuters.

A Sila Nanotechnologies szintén egy egyesült államokbeli üzemben, jövőre tervezi megkezdeni Titan Silicon elnevezésű nanokompozit szilícium anódanyagának előállítását. Olyan nagyvállalatokat tudhatnak első befektetőik között, mint a Mercedes-Benz Csoport, az ATL vagy a Siemens.

Nagy a kereslet

A szilícium technológia iránti fokozódó kereslet azt jelenti, hogy „nyomás alatt állunk, hogy gyorsabban és nagyobbá váljunk" – mondta Rick Luebbe, a Group14 Technologies vezérigazgatója. A tervek szerint még idén beinduló, SK akkumulátorgyártóval közös koreai üzem, és az amerikai gyár megnyílásával együtt is „több a kereslet, mint amennyit ki tudunk elégíteni".

Gene Berdichevsky, a Sila Nanotechnologies vezérigazgatója szerint „több mint 10 évbe fog telni", amíg a szilícium felváltja a grafitot, mint az anódok fő összetevőjét.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink