Beszállítók Környezetbarát benzint fejlesztett a Bosch, a Shell és a Volkswagen

Környezetbarát benzint fejlesztett a Bosch, a Shell és a Volkswagen

autopro.hu/P.B. | 2021.05.05 16:49

Környezetbarát benzint fejlesztett a Bosch, a Shell és a Volkswagen

Fotó: Bosch Presse

A Kék Benzin névre hallgató üzemanyag húsz százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki a levegőbe, mint a hagyományos benzin. A termék megfelel az EN 228 és E10 szabványoknak, azaz tankolható bármilyen benzines autóba.

A közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentése nem csak azon múlik, hogy mekkora hányada lesz az elektrifikált járműveknek az utakon. Nagyon fontos kérdés az is, hogy a még minimum évtizedekig velünk maradó belső égésű motorral hajtott járművek milyen üzemanyaggal fognak közlekedni a jövőben.

Egyre több olyan üzemanyag kerül piacra, ami kevésbé károsítja a környezetet a hagyományos benzinnél vagy gázolajnál. A legújabb ilyen a Bosch, a Shell és a Volkswagen közös fejlesztése, az úgynevezett Blue Gasoline, azaz Kék Benzin.

Komoly megtakarítás

A Kék Benzin összetevői 33 százalékban megújuló anyagok, emellett az üzemanyag legalább húsz százalékkal kisebb károsanyag-kibocsátást eredményez, mint a hagyományos benzines járművek kibocsátása.

A Bosch által felhozott példa szerint egy ezer darab Volkswagen Golf VIII 1.5 TSI-ből álló flotta esetében, évi tízezer kilométer futással számolva 230 tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás. Tekintve, hogy a benzin még mindig a legnépszerűbb üzemanyag Európában, komoly hatása lehet a környezetre ennek a fejlesztésnek.

Már idén elérhető lesz a kutakon

A tervek szerint Németországban tankolhatnak az autósok először a Kék Benzinből még az idei év során. Az üzemanyag megfelel az EN 228/E10 szabványnak a tárolási körülményeket illetően, és a hőre adott reakciójában is. Emellett tisztán tartja a motort, így minden olyan autóba tankolható, amibe az E10-es Super 95-ös benzin való.

A Bosch töltőállomásain debütál majd az üzemanyag már májusban, Németországban. A vállalat fokozatosan környezetbarát üzemanyagokra áll át – írja a közleményében.

Kiemelt Partnereink