Beszállítók Kiváló eredményt ért el 2021-ben a Knorr-Bremse

Kiváló eredményt ért el 2021-ben a Knorr-Bremse

autopro.hu/P.B. | 2022.02.25 07:21

Kiváló eredményt ért el 2021-ben a Knorr-Bremse

Fotó: Facebook/KnorrBremseRDCenter

A Knorr-Bremse AG továbbra is a siker útján halad. A vasúti és haszonjárművek fék- és egyéb rendszereinek piacvezető beszállítója ismertette a 2021-es pénzügyi évre vonatkozó előzetes eredményeit.

Hirdetés

Jelentős mértékben, kilenc százalékkal nőtt a Knorr-Bremse árbevétele, közel 6,7 milliárd euróra. A cég ezt többek között az Észak-Amerikában elért növekedésnek köszönheti. Az EBIT éves szinten 13,1 százalékkal nőtt, és elérte a 920,3 millió eurót, míg az üzemi EBIT ráta 40 bázisponttal 13,6 százalékra nőtt. A Knorr-Bremse rendelésállománya 13,1 százalékkal új rekordszintre nőtt, mintegy 7,3 milliárd euróra – ezt nagyban segítette a negyedik negyedév jó eredménye.

Dr. Jan Mrosik, a vállalat a következőképpen értékelte az évet: „az elmúlt esztendő ismét nagy kihívást jelentett sokak számára a koronavírus-járvány és annak hatásai miatt. A Knorr-Bremse egyes ügyfelei szintén eltolták rendeléseiket. Szűk keresztmetszetek is voltak szállításban, elsősorban a haszongépjármű ágazatunkban.”

A vezérigazgató hozzátette, hogy a fenti nehézségek ellenére - a munkatársak elkötelezettségének köszönhetően - szinte kivétel nélkül be tudta tartani a teljesítési határidőket a cég.

Jó eredmények

Frank Markus Weber, a Knorr-Bremse AG pénzügyi igazgatója ismertette a cég előzetes számait. A csoport bevétele a 2021-es pénzügyi évben 8,9 százalékkal 6705,6 millió euróra nőtt. A növekedés elsősorban az európai és észak-amerikai régióból származott. Ennek és a továbbra is szigorú költségkontrollnak köszönhetően a vállalat 920,3 millió eurós (előző évi: 814 millió euró) üzemi EBIT-et és 13,6 százalékos üzemi EBIT rátát ért el. A kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény 1210,7 millió euró volt.

A Knorr-Bremse Csoport rendelésfelvétele 13,1 százalékkal új rekordra, 7286,7 millió euróra nőtt az előző évi 6441,8 millió euró után. Ez a fejlemény különösen a haszongépjárművek piacán tapasztalható erőteljes keresletnövekedés eredménye.

A 2021-es pénzügyi évben a vasúti járművek piacát is érintette a válság. A vállalat vasúti járművekkel foglalkozó üzletágának rendelésállomány 4,1 százalékkal 3875,1 millió euróra nőtt. A divízió árbevétele közel az előző évi szinten maradt.

Az innováció a siker kulcsa

A Knorr-Bremse jelentős beruházásokkal biztosította innovációs és technológiai vezető szerepét, valamint erős piaci pozícióját a vasúti és teherautó-szegmensben az elmúlt pénzügyi évben. A vállalat kutatás-fejlesztési költségeit 8,8 százalékkal 431,4 millió euróra növelte, cég árbevételéhez viszonyítva így 6,4 százalékot tett ki ez a részleg.

A befektetési tevékenység középpontjában ismét olyan jövőorientált kutatási és fejlesztési projektek álltak, mint például a haszongépjárművek e-mobilitása, a vezetői asszisztensi rendszerek és a közlekedésbiztonság, az önvezetés, a konnektivitás vagy a haszongépjármű-kormányzás üzletágának továbbfejlesztése.

Karbonsemleges telephelyek

A Knorr-Bremse egyik prioritása a 2030-ig tartó klímastratégia megvalósítása, mely két célt jelent a vállalat számára: a szén-dioxid-kibocsátás felére csökkentése 2030-ra, és a telephelyek karbonsemlegessé tétele. A szén-dioxid-kibocsátás 2030-ig történő csökkentését az energiahatékonyság, a házon belüli termelés és a megújuló energiák vásárlása három eszközével érik el.

A Knorr-Bremse telephelyei 2021 vége óta karbonsemlegesek, a cég ezzel elérte a második célt. A fenntarthatóság további erősítése érdekében a teljes vezetésben és a munkaerőben új globális javadalmazási rendszert vezettek be az Igazgatóság és a menedzsment számára, amely a 2022-es pénzügyi évtől lép életbe.

A vállalat 2021. december 31-én összesen 30.544 főt foglalkoztatott, 2,8 százalékkal többet, mint az előző évben. A női alkalmazottak aránya globális szinten 20,3 százalékra emelkedett – áll a vállalat közleményében.

Pozitív kilátások 2022-re

A Knorr-Bremse rendelésállománya erős alapot biztosít 2022-re. Míg a félvezetőiparban tapasztalható szűk keresztmetszetek különösen a haszongépjárművek üzletágat érinthetik, általában pozitív piaci kilátásokat várnak a vasúti és haszongépjármű-szegmensben. Feltéve, hogy 2022-ben stabil gazdasági és politikai környezet marad fenn, és nem okoz újabb visszaeséseket a járvány, a Knorr-Bremse 6800 és 7200 millió euró közötti árbevételre, 12,5-14 százalék közötti üzemi EBIT rátára számít.

Tetszett ez a cikk? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink