Beszállítók Kínai autókhoz szállít szenzorokat a Luminar

Kínai autókhoz szállít szenzorokat a Luminar

autopro.hu/P.B. | 2021.03.20 12:22

Kínai autókhoz szállít szenzorokat a Luminar

Fotó: SAIC Motor

A SAIC új, R nevet kapó elektromos modelljeinek tetejére telepítenek majd Luminar lidarokat, egész pontosan Iris lidarokat, valamint a hozzá tartozó Sentinel szoftver is bekerül az autókba. Az üzlet anyagi részleteit nem árulták el a felek, de ez az első sorozatgyártásra kerülő autonóm kínai autó.

Hirdetés

A Luminar 26 éves alapítója és vezérigazgatója, Austin Russel a Forbes-nak elmondta, hogy ez az első kínai megállapodása a cégnek, de biztosan nem az utolsó. Hozzátette, hogy a Volvóval kötött partnerségük óta ez a legnagyobb üzlet, amit a vállalat kötött.

Az elmúlt években a Luminar a Volvo mellett korábban a Daimlerrel és az Intellel is kötött megállapodásokat. A vállalat megrendelései már 2020 végén elérték az 1,3 milliárd dollárt úgy, hogy ebben a friss kínai üzlet még nincs is benne.

Fontos technológia az autonóm járművekben

A lidar lényegében az autonóm járművek szeme, az önvezető autók ezekkel a szenzorokkal érzékelik a külvilágot maguk körül. Nagy előnye a korábbi megoldásokhoz képest, hogy éjszaka, vagy ködös időben is működik, ráadásul a Luminar megoldása olcsóbb és pontosabb, mint a korábbi piacvezető Velodyne szenzorai.

A Luminar szerint az Iris lidarok autópályás sebesség mellett 250 méterre látnak el, míg költségük ötszáz és ezer dollár között mozog attól függően, mekkora megrendelésről van szó.

A legújabb technológiák és a luxus találkozása

Yang Xiaodong, a kínai SAIC alelnöke a készülő R modellekről elmondta, hogy a legmodernebb technológiákat ötvözik az autókban a kényelemmel és a luxussal. Elárulta azt is, hogy a Luminar volt az egyetlen olyan vállalat, akivel kapcsolatba léptek a lidarok miatt, ugyanis a SAIC szerint a kaliforniai cég egy külön ligában játszik.

Austin Russel a Forbes-nak sem árulta el a megrendelés anyagi vonzatait, csak annyit, hogy jelentős befolyással lesz a Luminar bevételeire ez az üzlet. A cég árbevétele 2020-ban 14 millió dollár volt, míg az idei évre a cél a 25 és 30 millió dollár közötti bevétel elérése.

A Luminar a SAIC és a Volvo számára gyártott lidarokat is a mexikói gyárában készíti.

Kiemelt Partnereink