Beszállítók Jó forgalma ellenére leépítéseket tervez a ZF

Jó forgalma ellenére leépítéseket tervez a ZF

autopro.hu/F.M. | 2023.05.08 08:23

Jó forgalma ellenére leépítéseket tervez a ZF

Fotó: ZF Press

Bár jelentősen nőtt a ZF bevétele, a leépítéseket így sem tudják elkerülni a német beszállítónál. Jelentések alapján a vállalat az elkövetkező kilenc évben folyamatosan megszűnteti a munkahelyeinek hatodát.

Hirdetés

Ahogy a ZF partnerei közé tartozó gyártók, maga a beszállító is jelentősen tudta növelni forgalmát az elmúlt évben - egyetlen év alatt 14 százalékos növekedést tudott elérni a cég és így 43,8 milliárd eurós forgalmat produkált. Viszont a világszerte 32 országban dolgozó 164 ezer munkavállaló közül hamarosan nagyon sokan kerülhetnek szorult helyzetbe a ZF-nél: a vállalat a forgalomnövekedés ellenére is leépítéseket tervez. Ahogy többek között a Merkur hírportál is tudósított a helyzetről, 2032-ig a németországi munkahelyek 17 százaléka megszűnhet.

Február elején a ZF Friedrichshafen még jó hírekkel állt elő és bejelentette, hogy kooperációba lép a Wolfspeeddel – egy amerikai chipgyártó vállalattal. Akkor még egy új gyár építéséről volt szó a Saar-vidéken. Áprilisban pedig egy másik kooperáció is nyilvánosságra került az STMicroelectronics chipgyártó céggel. Ám a jó hírek csak korlátozottan tudták javítani a vállalat helyzetét, leépítésékre így is szükség lesz.

Főleg Németország érintett

Az elkövetkező kilenc évben Németországban 9 ezer munkahelyet számolhat fel a ZF. Különösen nagy veszélyben vannak a Saar-vidéken dolgozók, ahol jelenleg ott 9500-an dolgoznak, ám akár közel kétharmadukat is elküldhetik.

Számos vállalatnak vannak nehézségei a járványidőszakból és az ukrajnai háborúból fakadóan. Viszont a ZF Friedrichshafen saját maga is hibás a kritikus helyzete miatt, mivel a vállalatnak eurómilliárdos adósságai vannak, amik részben korábbi felvásárlásokból jöttek össze.

Emellett a ZF számára gondot okoz, hogy a vállalat portfóliójában kiemelt szerep jutott a plug-in-hibrid kategóriának. A német kormány azonban átalakította a támogatási politikáját, a plug-in hibridek kiestek a támogatottak köréből, így a technológia iránt visszaesett a kereslet, amit a ZF is megérez – írja az eFahrer.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink