Beszállítók Jelentős veszteségről számolt be a thyssenkrupp

Jelentős veszteségről számolt be a thyssenkrupp

MTI | 2023.11.22 13:20

Jelentős veszteségről számolt be a thyssenkrupp

Fotó: thyssenkrupp

Jelentős veszteséggel zárta a thyssenkrupp német acél- és gépipari konszern a szeptember végén zárult pénzügyi évét - derült ki a vállalat frissen publikált jelentéséből.

Hirdetés

A legnagyobb német acélgyártó vállalat azt közölte, hogy a szeptember 30-ával zárult pénzügyi évét 2,072 milliárd euró veszteséggel zárta a tavalyi üzleti évben elért 1,136 milliárd euró nyereség után.

A vállalat éves nettó árbevétele éves összehasonlításban 9 százalékkal, 37,536 milliárd euróra csökkent a tavalyi 41,140 milliárd euróról.

A kamat- és adófizetés (EBIT) előtti veszteség 1,431 milliárd euró volt az egy évvel korábbi 1,827 milliárd euró nyereség után. Kiigazításokkal számolva az egy évvel korábbi 2,062 milliárd eurós nyereség helyett 703 millió euró kamat- és adófizetés előtti nyeresége volt a vállalatnak.

Innen már jobb lesz

A részvényesek az acélipari divízió jelentős leírásai miatti eredmények ellenére változatlan, részvényenként 0,15 euró osztalékban részesülnek a nagy mértékben javult pénzbeáramlásnak köszönhetően.

A thyssenkrupp a folyó pénzügyi évben erőteljes javulásra, 100-400 millió euró éves nettó nyereségre, valamint a működési eredmény és a bevétel növekedésére számít.

Miguel Ángel López Borrego vezérigazgató nyilatkozata szerint a vállalatvezetés arra számít, hogy a gazdasági környezet továbbra is nehéz lesz. Egyúttal azt is bejelentette, hogy a thyssenkrupp „konstruktív és nyílt végű tárgyalásokat" folytat az EPH cseh energiaipari vállalattal a cég acélipari részlegének tervezett kiválásáról.

Nem jön jól az áremelkedés

Részben az ukrajnai konfliktus miatt fokozódó recessziós félelmek folytán az acél ára csökkent, a korábbinál magasabb nyersanyag-, villamosenergia- és gázárak pedig jelentős többletköltséget jelentenek az acélipar számára.

Az 1842-ben alapított cég Németország legnagyobb acélgyártója, csaknem 100 ezer alkalmazottal, a létszám szeptember végéig 4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi mintegy 96,5 ezerhez képest.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink