Beszállítók Jelentős támogatást enged az EU egy új akkugyárnak

Jelentős támogatást enged az EU egy új akkugyárnak

autopro.hu/P.B. | 2024.01.10 08:16

Jelentős támogatást enged az EU egy új akkugyárnak

Fotó: northvolt newsroom

Az EU Bizottsága jóváhagyta, hogy a német kormány finanszírozza a Northvolt akkumulátorcella-gyárának felépítését az ország északi részén. A Northvolt 2023 decemberében kapta meg a gyár finanszírozási határozatát – ami azóta jóváhagyásra várt, amit az EU most meg is adott.

Hirdetés

A Bizottság szerint az állami támogatásokról szóló törvény értelmében most jóváhagyott támogatás összege 902 millió euró, amelyet 700 millió eurós közvetlen támogatás és 202 millió eurós garancia formájában fizetnek ki. „A támogatás nélkül a Northvolt az Egyesült Államokban létesítené az üzemet” – írja az Európai Bizottság.

Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök szerint a 902 millió eurós támogatás „az első olyan egyedi támogatás, amelyet jóváhagytak annak megakadályozására, hogy egy beruházást elhappoljanak Európa elől."

A 700 millió euróból mintegy 564 millió eurót a német szövetségi kormány, körülbelül 136 millió eurót pedig Schleswig-Holstein tartomány biztosít. Mindkét összeg több éves részletben oszlik meg.

Fontosabb lett Észak-Amerika

A tervezett heidei Northvolt Drei akkumulátorgyár megépítését 2022 márciusában jelentették be, a gyártást 2025-ben kezdték volna meg az első tervek szerint. A gyár tervezett kapacitása 60 gigawattóra, ami egymillió elektromos autóra lesz elegendő. Az akkumulátorgyártás mellett a Northvolt egy akkumulátor-újrahasznosító üzem építését is tervezi a helyszínen.

Most a 2026-os üzembe helyezésről van szó a gyár esetében. A Northvolt a magas energiaárakra hivatkozott a csúszáskor, miközben egy kanadai projektet előnyben részesített, hogy a cég profitálhasson az USA-ban az inflációcsökkentési törvény miatti keresletből. A cég és a politikusok is hangsúlyozták azonban, hogy továbbra is cél a németországi gyár felépítése. A Bizottság közleményében most 2026-os átadásról és 2029-ben elért teljes termelési kapacitásról írt.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink