Beszállítók Jelentős forgalomnövekedést hozott az év a Hajdu számára

Jelentős forgalomnövekedést hozott az év a Hajdu számára

Pörge Béla | 2021.12.17 10:21

Jelentős forgalomnövekedést hozott az év a Hajdu számára

Fotó: Hajdu Autotechnika Zrt.

Dedéné Novotni Anna, a Hajdu Autotechnika Zrt. vezérigazgatója az autopro.hu-nak adott interjúban értékelte a vállalat évét. A cég komoly forgalomnövekedést ért el, ugyanakkor a chiphiány és az alapanyagok hiánya a Hajdu számára is okozott problémákat az év során. A cég tovább is szeretné bővíteni a portfólióját.

Hirdetés

- Hogyan értékelné a 2021-es évet? Mi volt a legfontosabb esemény a cég életében?

- 2021 elé nagy várakozással, ugyanakkor sok-sok kérdőjellel a fejünkben tekintettünk. Bíztunk benne, hogy üzleti oldalról a tavalyinál kedvezőbb évünk lesz, ugyanakkor mind az ágazatban végbemenő változásokból, mind a pandémiás helyzetből adódóan tudtuk, hogy sok olyan feladat állhat elő az év folyamán, amelyre gyorsan és szakszerűen kell majd reagálnunk, illetve sok esetben kell akár proaktívnak lennünk. Mindkettő bejött: 2021 valóban jelentős forgalomnövekedést, bővülést hozott számunkra, ugyanakkor sok esetben úgy éreztük, mintha egy hullámvasúton ülnénk. Egyszer fent, egyszer lent, egy dolog volt állandó, a változás, amely közepette mindig meg kellett találnunk a kihívásokra a megfelelő válaszokat annak érdekében, hogy mind a rövid, mind a hosszú távú működőképességünk stabil maradjon.

- 2020-ban végül kifejezetten jó évet zártak a cég közlése szerint. Ehhez képest várhatóan milyen számokat hozott 2021?

- Az öt éve elhatározott, és tudatosan megvalósított stratégiánk eredménye most már számainkban is látszik. Ebben az évben árbevételünk várhatóan eléri a 8 milliárd forintot, ami akár a 2020, akár a 2019-hez képest ötven százalékot meghaladó forgalomnövekedést jelent - sikerül az 5 milliárdos éves árbevétel szintünkről nagyot dobbantva 8 milliárdos árbevételt realizálnunk ebben az évben.

Eredmény oldalról is jelentősen javultunk. Ebben a tekintetben azonban be kell vallanom, hogy nem vagyok maradéktalanul elégedett: a hirtelen változásokhoz való alkalmazkodásnak ára van, ami sajnos a végén az üzleti eredményt nyirbálja meg.

Fotó: Hajdu Autotechnika

- Mennyire érinti a vállalat működését a félvezetők és egyes nyersanyagok hiánya?

- Folyamatos problémát jelent számunkra. Mi ugyan nem építünk be a termékeinkbe félvezetőt, a vevőink azonban igen. Ezen termékkör rendelkezésre állásától függően a vevői igények nagyon rövidtávon tudnak változni, amelyhez nekünk a lehető legnagyobb mértékben alkalmazkodni kell. Az alapanyag rendelkezésre állása vagy éppen késedelmes szállítása pedig beszerzési oldalról gyakorol ránk közvetlen hatást. Ebből kifolyólag a termelésünkre az alapanyag beszerzési oldalról, a félvezetők pedig vevői oldalról hatnak. Ahogyan fentebb is említettem, a folyamatos változásnak, alkalmazkodásnak a végén mindig ára van.

- Milyen beruházásokat hajtottak végre az idén?

- Az idén jelentős beruházásokat nem hajtottunk végre, a hangsúly azon volt, hogy a növekedést tudjuk finanszírozni, likviditásunkat megőrizni.

- Tavaly arról számoltak be, hogy hidraulikus présgépeik és IT rendszerük továbbfejlesztése szerepel a 2021-es terveik között. Mi valósult meg ezek közül?

- Ezeket időben eltoltuk, és a 2021-2024-es középtávú beruházási csomagunk részévé tettük. Ennek a beruházási csomagnak a megvalósulását a PM a Nagyvállalati Beruházási Támogatási programján keresztül közel ötven százalékos vissza nem térítendő támogatással segíti. Ez a csomag igen komplex, többek között tartalmazza az ERP rendszerünk fejlesztését, MES és APS rendszer bevezetését a termelésben, több munkaállomás és belső logisztika fejlesztését, továbbá bizonyos gépek automatizálását.

- A cég látványos portfólióbővítésbe kezdett az elmúlt időszakban. Hogyan haladnak ezen az úton?

- Erről az útról nem kívánunk lelépni, jó iránynak tartjuk. Ebben az évben is több új vevővel sikerült szállítási szerződést kötnünk, illetve az első kapcsolatfelvételt, ajánlatkérést meglépnünk. Jövő évi céljaink között szerepel, hogy további 2-3 céggel tudjuk vevőink számát gyarapítani.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink