Beszállítók Innovációs nagydíjat kapott az SMR magyar leányvállalata

Innovációs nagydíjat kapott az SMR magyar leányvállalata

Mester Nándor | 2013.05.28 14:50

Innovációs nagydíjat kapott az SMR magyar leányvállalata

Nagydíjjal ismerték el az SMR csoport Győr megyei telephelyekkel működő magyarországi vállalatát a kedden kezdődött budapesti Mach-Tech és Industrieautomation szakkiállításon. Az autótükröket gyártó cég hosszú évek óta futó fejlesztése érett be.

Hirdetés

Kedden átadták a Hungexpo területén megnyitott Mach-Tech szakvásár nagydíjait. Az Exel-Csepel Szerszámgépgyártó Kft, a Mitutuyo Hungária Kft., a Qualified Kft. mellett az északnyugat-magyarországi gyártó üzemekkel évek óta jelen lévő SMR Automotive Mirror Bt. is elismerést kapott. Utóbbi a színes burkolatok három rétegű festésének tökéletesítése nyomán kapta meg a díjat. A cég főbb autóipari vevői között van az Audi, az Opel, a Mercedes, a BMW és a Suzuki.

Az új Mercedes-Benz S-osztály visszapillantó tükrei is hazánkban készülnek

A kiállításon önálló standdal jelen lévő cég egyik szakembere, Pollreisz Emil lakkmérnök arról számolt be lapunknak, hogy miként alkalmazkodik a vállalat a hullámzó autóipari kereslethez. Az európai visszaesés miatt náluk is felszabadultak bizonyos kapacitások és ezért még nagyobb figyelmet kell fordítani a vártnál kisebb nyereséggel kecsegtető projektek kiszűrésére. Ez a felülvizsgálat már lezajlott, gyakorlatilag nem indították el ezeket.

Folytatják a korábban elkezdett költségcsökkentést és optimalizálást. Érdekesnek nevezte, hogy mivel a 2012-re tervezett egymillió eurós megtakarítást 1,5 millióra túlteljesítették, idénre már három millió euró a cél. Arra a kérdésre, hogy milyen eszközökkel, konkrét lépésekkel tudják „megfogni” a költségeket, azt felelte: a gyártási és logisztikai folyamatokat ésszerűsítik, folyamatosan felülvizsgálják a kiadási oldalt.

A kiállításon új partnerek után is kutatnak, hogy szélesítsék partneri, beszállítói kapcsolatrendszerüket. Szállítmányozókkal, logisztikai szolgáltatókkal és egyéb szolgáltatókkal tárgyalnak. Az alapanyagot szinte teljes egészében nagy külföldi gyártóktól (DuPont, PPGF, Akzo, DBC, Woerwag) szerzik be, ezekkel rendszeresen egyeztetnek.

Kímélő üzemmód
Az SMR üzemeiben a kisebb környezetterhelés érdekében vízbázisú lakkot használnak, az esetleges selejtet újrahasznosítják, a technológia során keletkezett szennyezett vizet tisztítják, majd visszaforgatják további hasznosítás céljából. A káros anyagokat úgynevezett után égetéssel semlegesítik.

Az SMR hazai üzemeiben 1800-an dolgoznak, közülük két-három tucatnyian a fejlesztési részlegen. Tavalyelőtt, amikor még nem teljesen üzemelt a kettes lakkozó üzem, kb. 10 millió tükör készült el a telephelyeken, 2012-ben hasonló nagyságrendű volt a termelés, mindet el is adták, hiszen megrendelésre készültek. Idénre kisebb visszaeséssel számolnak, de ez még pozitív irányban változhat, ha a német autóipar jobban magára talál – vélekedett a cég képviselője. A magyar leányvállalat egyébként évek óta az első öt között szerepel a megyében a bevételt tekintve, országosan tavaly a 200. helyen állt.

Az SMR-nek Mosonszolnokon és Mosonmagyaróváron van termelő egysége kb. 40 ezer négyzetméteres területen. A létesítéshez annak idején a Széchenyi Terv által rendelkezésre bocsátott támogatást is felhasználták. Az előbbi üzemben a viszonylag egyszerű geometriák nagy tételben történő lakkozását helyezik előtérbe, míg a mosonmagyaróvári egységben a kisebb darabszámban futó, viszont komplexebb, precízebb lakkozást igénylő alkatrészeket gyártják. Ezen kívül Hegyeshalomban logisztikai központot, Győrben pedig tesztlabort működtetnek.




Kiemelt Partnereink