Beszállítók Hidrogén üzemanyagcellákat kezd gyártani a Hyvia

Hidrogén üzemanyagcellákat kezd gyártani a Hyvia

autopro.hu/D.Á. | 2022.03.21 06:19

Hidrogén üzemanyagcellákat kezd gyártani a Hyvia

Fotó: HYVIA

Kilenc hónappal megalakulása után már meg is nyitotta első üzemét a Hyvia. A Renault és a Plug Power vegyesvállalata a franciaországi Flins városában található Renault Re-Factory gyárban kapott saját üzemet, ahol hidrogén üzemanyagcellákat szerel össze és tesztel a Plug Power technnológiája alapján.

Hirdetés

A 30 kilowatt teljesítményű hidrogén üzemanyagcellás rendszer a Renault Master H2-TECH kisteherautót és egy városi buszt fog hajtani. A cellákon és a 3-5 kilogramm hidrogént tárolni képes tartályokon kívül a járművek egy 33 kilowattórás akkumulátort is kapnak, amellyel extra 100 kilométer nyerhető a – kiviteltől függően – 150-400 kilométeres hatótávon felül.

A gyárat és a hidrogénhajtású modelleket már 2021-ben be kellett volna mutatnia a Renault-nak, a késésre hivatalos magyarázat nincs. A Flins-i termelés 15 dolgozóval indul el.

2022 végére már évi ezer üzemanyagcellás egység elkészítéséhez szükséges gyártókapacitás elérését várja a Renault, valamint elkezdenek hidrogénkutak összeszerelni, és hidrogén előállítását is tervezik elektrolízis útján. Az elektrolizáló cella egy megawattos teljesítménnyel fog működni, ami nagyjából napi 450 kilogramm hidrogén előállításához elég. Ezzel a mennyiséggel a legyártott cellákat lehet tesztelni, valamint a gyáron belüli hidrogénkutakat lehet ellátni, amelyekről az üzemben mozgó, szintén hidrogénüzemű targoncákat lehet tankolni.

Nagy tétet tesz a hidrogénre a Renault

A Hyvia hangsúlyozta célját, mely szerint 2030-ra az európai hidrogénmeghajtású kisteherautók piacán 30 százalékos részesedést akar elérni. A Renault vezérigazgatója, Luca de Meo elmondta, a Hyvia gyára az újrahasznosításra, körforgásos termelésre építő Renault Re-Factory üzem energetikai vonalát képviseli. A cellagyártás felfutása megtestesíti a Renault elköteleződését a hidrogénes mobilitás felé, egyúttal értéket teremt Franciaország és egész Európa számára.

A Plug Power vezérigazgatója, Andy Marsch büszke rá, hogy cége technológiája itt kerül gyártásba. Elmondta, a cég a hidrogéntechnológia befektetőjeként már több mint egy évtizede jelen van Európában. A Hyvián keresztül a Renault Csoporttal közösen növekednek és tesznek fontos lépéseket a klímaváltozás ellen. Az együttműködés a hidrogénhajtású kisteherautók szegmensében 2021 januárja óta tart. A Renault hidrogéntechnológiába vetett hite nem korlátozódik az üzemanyagcellákra, belső égésű motor üzemanyagaként is használnák a gázt — áll az electrive.com cikkében.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink