Beszállítók Hatékonyabban hűti az üzemanyagcellákat a Mahle

Hatékonyabban hűti az üzemanyagcellákat a Mahle

autopro.hu/D.Á. | 2021.11.08 08:22

Hatékonyabban hűti az üzemanyagcellákat a Mahle

Fotó: Mahle

A hidrogén üzemanyagcellás hajtás tömeges elterjedését igyekszik elősegíteni új fejlesztésével a Mahle. A cellák hűtőihez alkottak egy új bevonatot, ami hatékonyabb hűtést és megbízhatóbb, tartósabb működést eredményez anélkül, hogy károsítaná a környezetet.

Hirdetés

Az Mahle bevonata nem tartalmaz sem nehézfémeket, sem egyéb, környezetre ártalmas vegyi anyagot. A hidrogén üzemanyagcellákat hűtő, alumíniumból készülő egységek belső felületén egy hajszálvékony kerámiabevonat található, melynek köszönhetően nem kerülnek káros ionok a hűtőközegbe, így az sokáig megőrzi elektromosan szigetelő tulajdonságát. Fontos mindez azért, hogy a hűtőközegben ne keletkezzenek kóboráramok, amelyek rontanák a rendszer teljesítményét.

A hűtőközeg ebben az esetben ionmentes víz, amely az alumínium hűtővel érintkezve nyomokban szennyeződhet annak anyagával, így elektromos vezetővé válhat, ez pedig kerülendő, mivel a hűtővíz a cella áramot közlő alkatrészeivel is érintkezik. Az új bevonat ebben segít anélkül, hogy akadályozná a hőcserét. A szervizintervallumokról, a hűtőkapacitásról és a későbbi sorozatgyártásról további információkat nem osztott meg a cég.

Élen a fejlesztésben

Ugyan a Mahle a belsőégésű motorokhoz gyártott alkatrészei révén vált nagyvállalattá, már számos emissziómentes technológia terén is élen jár. Kiemelték, hogy a bevonatolás, folyadék- és termikus menedzsment, szűréstechnika és elektronika terén is nagy tapasztalattal rendelkeznek.

A hidrogénhajtásban a Mahle aktívan részt vesz a teherszállítási szektor igényeinek azonnali kielégítésében, élen jár a fejlesztésben. A hidrogéncellás alkatrészeket már több mint egy évtizede beszállító német vállalat olyan szereplőket tudhat partnerei között, mint a Ballard, a Bramble és a Liebherr. A Mahle a stuttgarti központja mellett egy hidrogén-tesztközpontot üzemeltet, illetve tagja a Hydrogen Council nevű, hidrogéntechnológiákat fejlesztő vállalatokból álló nemzetközi szervezetnek is — áll az electrive.com írásában.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink