Beszállítók Háromezer állás szűnhet meg az acéliparban

Háromezer állás szűnhet meg az acéliparban

autopro.hu/B.A. | 2019.11.19 12:30

Háromezer állás szűnhet meg az acéliparban

A Tata Steel Európában 3000 állás megszüntetését tervezi. Az elbocsátások kétharmada az irodai állásokat szüntetne meg, míg egyharmada gyári munkásokat érintetne.

Arról nem közölt információkat a cég vezetősége, hogy mely országokban fognak munkahelyeket megszüntetni. A menedzsment szerint a nyomott világpiaci árak miatt nem éri meg fenntartani az európai operációt a jelenlegi keretek között.

Folyamatos leépítések

Ráadásul Európában a kereslet is stagnál és a kínálat jóval meghaladja azt – állapította meg az Equilor Befektetési Zrt. Az indiai cég 2007 óta folyamatos leépítéseket hajt végre, akkor vásárolták meg a a Corus Groupot. A Tata Steel még így is nehezen tudja profitábilisan üzemeltetni az európai operációt.

Megtiltották a fúziót

Nyáron megvétózta a thyssenkrupp német iparvállalat acélipari részlegének és az indiai Tata Steel tervezett fúzióját az Európai Bizottság, rámutatva, hogy az egyesülés jelentősen korlátozná a versenyt és az árak növekedésével járna az acélpiacon – erről az autopro.hu is beszámolt júniusban.

A cégek együttes gyártási kapacitása évi 21 millió tonna, míg a piacvezető luxemburgi ArcelorMittal mintegy 40 millió tonnás kapacitással rendelkezik tíz európai országban. A thyssenkrupp és a Tata Steel összesen 48 ezer embert foglalkoztat az ágazatban a kontinensen, a teljes acélipar pedig 360 ezret.

Nyitókép: instagram.com/tatasteelnederland/

Kiemelt Partnereink