Beszállítók Garázscégből váltak a kötőelemek szakértőivé

Garázscégből váltak a kötőelemek szakértőivé

Szabó Fanni | 2019.03.05 05:02

Garázscégből váltak a kötőelemek szakértőivé

A kötőelemek és speciális menetes alkatrészek forgalmazásával és gyártásával foglalkozó Metrikont Kft.-t Kovács János álmodta meg 22 évvel ezelőtt. Széleskörű kapcsolatainak köszönhetően a garázscégből indult, akkoriban még csak kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás mára oly mértékben kinőtte magát, hogy az ipar szinte minden területét kiszolgálják termékeikkel. A szombathelyi székhelyű cég tulajdonosával arról beszélgettünk, hogy építette fel a Metrikont Kft.-t.

Hirdetés

Hogyan indult a vállalkozás 1997-ben?
1997 decemberében alakult a cég két emberrel, kezdetben kötőelemekkel és rögzítéstechnikai elemekkel kereskedtünk Győrben. Garázsvállalkozásból indultunk, majd a megnövekedett vevői igényeknek köszönhetően fokozatosan fejlődtünk, ezáltal pedig egyre nagyobb partnerkörre tettünk szert. 2000-ben már a DIN EN ISO 9002:1994 minőségügyi irányítási rendszer szerint működtünk, három évvel később pedig bevezettük egy elektronikus, vállalatirányítási rendszert. Kezdetben raktárhelységet béreltünk vevőink kiszolgálására, majd az árbevételünk és nyereségünk növekedésével pályázati úton, banki hitel révén zöldmezős beruházás részeként már saját telephelyet is tudtunk vásárolni.

Metrikont Kft.
Metrikont Kft.

Milyen termékeket forgalmaznak?
Az ISO és DIN szabványnak megfelelő kötőelemeket forgalmazunk. A kötőelem kereskedelem mellett meg kellett alapoznunk a cég kapcsolatrendszerét, ezért gyártással csak később kezdtünk foglalkozni. Személyes kapcsolataimnak köszönhetően stabil beszállítói hálózatot sikerült felépíteni. A szabványos elemeink 90 százalékban külföldi beszállítóktól érkeznek. Kapcsolataink révén pedig közel százezerféle kötőelemet és rögzítéstechnikai elemet kínálunk ügyfeleinknek. Kompetenciánk főként a Magyarországon működő termelővállalatok kötőelem és „C” kategóriás beépülő alkatrészigényeire terjed ki. Forgalmazott és gyártott termékeinek kereskedelmi minőségi bizonyítvánnyal, származási igazolással és mérési jegyzőkönyvvel rendelkeznek.

Kezdetben a kereskedelem volt a fő csapásirány. Mikortól indult a gyártás?
2003-ban kezdtünk komolyabban foglalkozni a gyártással. Árbevételünk egyre nagyobb részét ma már az egyedileg, rajz alapján gyártott, menetes, forgácsolt alkatrészek teszik ki, de ezeken kívül stancolt lemezalkatrészekkel, lézervágott alkatrészekkel is foglalkozunk, és speciális felületkezeléseket is vállalunk. Az alapanyagok közül pedig főként rozsdamentes rézzel, alumíniummal, műanyaggal és különböző keménységű acélalapanyagokkal dolgozunk.

Miért döntöttek úgy, hogy gyártással is bővítik a szolgáltatást?
– Nőttek az ügyfeleink igényei. 2005-ben építettük fel telephelyünket, akkor fejlődött egy nagyot a cég, Szombathelyen kereskedelmi irodát és raktárépületet hoztunk létre. 2013-ban vezettük be az SAP elektronikus vállalatirányítási rendszert, fejlesztettük a telephelyet és üzembe helyeztük a mikrokapszulás bevonatoló gépünket, mely fontos mérföldkő volt az autóipari partnerek kiszolgálásában. Az induló kétfős létszám mára közel húszra nőtt, emellett pedig 1300 raklapnyi tárolókapacitással rendelkezünk.

Az ipar számos területére szállítanak. Hazai vagy külföldi ügyfélből van több?
Olyan területeket szolgálunk ki, mint az elektronikai ipar, gépipar, acélszerkezet gyártás, légtechnika, emeléstechnika, orvostechnika, de egyre jelentősebb a járműipar is. Az ipar gyakorlatilag minden területén ott vagyunk, ismernek bennünket. Természetesen külföldre is szállítunk: Horvátországba, Olaszországba, Kínába, Ausztriába és Németországba is, de a partnereink többsége országhatáron belüli. Több évtizedes tapasztalatunknak és szakértelmünknek köszönhetően ajánlanak egymásnak minket a cégek, ez pedig sokkal többet ér, mint egy jól megtervezett marketing-kampány.

Milyen egyéb szolgáltatásokat nyújt a Metrikont Kft.?
Ma már egységcsomagok összeállítását is vállaljuk, ami azt jelenti, hogy egyedi kötőelem csomagokat állítunk össze partnereink számára: meghatározzák, mi kerüljön a dobozba, mi pedig egyedi azonosítójukkal ellátva, gondosan becsomagolva összekészítjük a termékeket, melyeket minden esetben ellenőrzésnek vetünk alá. Ez a tevékenységünk is – éppúgy, mint a bevonatolás vagy az egyedi termékgyártás – ügyfeleink bővülő igényei miatt jött létre. Szerződéses partnereink számára folyamatos raktárkészletet is biztosítunk a szállítási határidő minimalizálása érdekében.

Egységcsomag
Egységcsomag

Milyen minőségügyi rendszer szerint működnek?
ISO 9001:2015 szabvány szerint működtetjük minőségirányítási rendszerünket. Ezzel igazoljuk, hogy képesek vagyunk a vevői követelményeknek megfelelni. Továbbá így biztosítjuk a folyamatos fejlesztést. A Metrikont Kft. teljes mértékben elkötelezte magát a környezetvédelem iránt, ezért az MSZ EN ISO14001:2015 szabvány szerint működteti környezetirányítási rendszerét. Folyamatosan törekszünk a hulladék csökkentésére és az újrahasznosítás növelésére. Célunk, hogy a veszélyes hulladékokat és anyagokat csökkentsük, illetve kizárjuk környezetünkből. Környezetvédelmi kockázatok folyamatos azonosítása révén erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a környezetszennyezést csökkentsük.

Miben rejlik a Metrikont Kft. versenyképessége?
Számos kötőelem nagykereskedelemmel foglalkozó vállalat létezik Magyarországon, azonban a Metrikont tevékenysége szerteágazó. Telephelyünkön mérünk és átvizsgálunk minden beérkező alkatrészt, nagy gondot fordítunk arra, hogy kifogástalan termékeket adjunk át ügyfeleinknek. Nagy cégekkel dolgozunk, ezért a kötőelem alkatrész hibájából fakadó esetleges sorleállás, bárminemű probléma óriási költséggel jár. Igyekszünk minden kérésre rugalmasan reagálni, és nem félünk attól sem, ha új tevékenységet kell bevezetnünk ügyfeleink igényeihez igazodva. Munkatársaink kiemelkedő szakmai tudással rendelkeznek, többségük több mint tíz éve dolgozik a vállalatnál, mely szintén tükrözi elkötelezettségüket a szakma és a vállalkozás iránt.

Kiemelt Partnereink