Beszállítók Folyamatos fejlesztésekkel, képzésekkel tud sikeres maradni a Titán´94

Folyamatos fejlesztésekkel, képzésekkel tud sikeres maradni a Titán´94

Kuthi Áron | 2019.10.25 13:55

Folyamatos fejlesztésekkel, képzésekkel tud sikeres maradni a Titán´94

A Titán´94 szerszámkészítő és lemezmegmunkáló családi vállalkozás mindig is nagyon fontosnak tartotta a csapatmunkát és az elkötelezettséget, Uri Szabó Petra szervezetfejlesztési igazgató szerint e kettő nélkül a 2019-es év számukra legnagyobb projektjét, a Lőrinciben épülő új üzemcsarnok-nyitást sem tudnák sikerre vinni.

Hirdetés

– Milyen volt a Titán'94 elmúlt éve?
– 2018-ban a Titán’94 Kft. közel 1,5 milliárd forint árbevételt realizált. Az átlagos statisztikai létszám csökkent, a bérköltségek nőttek. A legnagyobb kihívást a megfelelő szaktudású munkaerő megtartása és megszerzése jelentette, főleg hogy a Lőrinci telephelyen megkezdett beruházás további igényt generál majd, amire már jó előre fel szeretnénk készülni. Partnerkörünk tovább bővült új vevőkkel. Például új szerszámkészítési projektbe kezdtünk egy prémium babakocsikat, gyerekfelszereléseket gyártó norvég cég felkérésére. A sorozatgyártás még idén elindul. Szerencsére meglévő partnereinktől jövő megrendeléseink magasabbak lettek az előrejelzésekhez képest. Jelentősen kibővült a Kirchhoff Hungária Kft.-nek végzett tevékenységünk is 2018-ban, ezzel is biztosítva cégünk több lábon állását.

– Hogyan néz ki a Titán'94 gépparkja?
– Gyártásunkat folyamatosan racionalizáljuk, a folyamatokat felülvizsgáljuk, új technológiákba fektetünk. Tavaly állt munkába a Poka-Yoke elv szerint működő CO2-hegesztőrobotunk, ami azóta két műszakban stabilan teljesít. Bővítettük a gépparkot egy CNC marógéppel, emellett zajlik a köszörűk egy helyre csoportosítása, újabb szerszámszerelő hely kialakítása a munkafolyamatok optimizálása érdekében.

Munkába állt a hegesztőrobot

– A karbantartás mindig nagy körültekintést igényel a termelés folytonossága miatt. Ez hogyan alakult?
– 2018-ban a tervezett karbantartások 95%-ban teljesültek, költségében viszont jóval magasabbak lettek, mint reméltük. Kompletten átalakítottuk a CO2 hegesztő műhelyt, felújítottuk a TMK műhelyt, kisebb átalakításokat végeztünk az irodablokkban, szépítgettük a környezetünket. 5S, termelékenység-fejlesztésben és környezetvédelem terén is léptünk előre, tároló helyeket szabadítottunk fel, fejlesztettük a hulladékgyűjtő szigetet, újrahasznosítjuk a papírhulladékot.

– Jelenleg hány munkavállalóval dolgoznak?
– Míg 2017-ben 95 fő, tavaly 91 fővel biztosítottuk a folyamatos üzletmenetet. Az állományi dolgozók mellett foglalkoztatunk kölcsönzött kollégákat is, így tudjuk a lecsökkent létszámot, és a kisebb-nagyobb kapacitásingadozásokat kezelni, rugalmasabban reagálni egy-egy eseti projektre. 14 fős szerszámkészítő üzemünk nagy része szerszámkészítő, forgácsoló, gépgyártástechnológiai technológus. Ezeken a területeken elég kevés az utánpótlás sajnos, mert a környező iskolákban nem, vagy csak kevés fővel zajlik oktatás. A gépek üzembiztonságához elengedhetetlen a megfelelő szaktudású és létszámú karbantartó kolléga mind elektromos, mind mechanikus területeken. Adminisztratív, irodai, mérnöki területeken közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkező kollégák alkotják a csapatunkat.

– Megrendelőik mekkora hányada képviseli az autóipart?
– Ez teszi ki partnereink 85-90 százalékát. Emellett van szaniter, elektronikai, építőipari, mezőgazdasági fémtermékünk is.

– Mit lehet észrevenni a megrendelői igények változásában?
– Minőségi gyártást várnak el egyre inkább. Egyre nagyobb az adminisztrációs teher, illetve a verseny is.

– A bérgyártás mennyire játszik szerepet a Titánnál?
– Eseti jelleggel vannak csak bérgyártási feladataink. A kapacitásunk nagy részét forecast alapján kötjük le a partnereknek.

– A munkaerőhiány, a szakképzett munkaerő megtalálásának problémája mennyire érinti a Titánt, hogyan reagálnak a munkaerő megtartás egyre fontosabbá váló témájára?
– Szerencsére a törzsgárdánk stabil, sokan tíz-húsz éve velünk vannak. Főleg betanított munkások körében jellemző, hogy akár relatíve kicsivel több bérért is váltanak, kipróbálják magukat máshol. Másik nagy probléma, hogy a megbízható, tapasztalt kollégák nyugdíjas korba érnek, és nehéz őket fiatal kollégákkal pótolni. Sajnos már nem csak iparágon belül van verseny a cégek között, hanem az iparágak között is nagy az átjárás, elszívó hatás. A dolgozói elégedettségi kérdőívünkből viszont az derült ki, hogy pozitívum a cégünknél, hogy mind a vezető-beosztott viszony, mind a munkatársi kapcsolatok jónak tekinthetőek, ami elősegíti a megfelelő munkahelyi légkör megteremtését.

– A Titán'94 még éppen az a méretű cég, ahol mindenki ismerhet mindenkit. A családiasság hogyan jelenik meg?
– A kiszámítható munkarendet - csak eseti jelleggel van éjszakai műszak -, munka-magánélet egyensúlyt díjazzák a kollégáink, szeretik a családias légkört. Igyekszünk rugalmasan, megértéssel kezelni a magánéleti nehézségeket is. Fontosnak tartjuk a képzésüket, karrierútjukat, támogatjuk a kollégákat a szakmai előmenetelben. Igyekszünk azokra a pontokra koncentrálni, amikre panaszt, vagy figyelemfelhívást kapunk, vagy kaptunk korábban: folyamatosan fejlesztjük az elszívási technológiát, hatékonyabbra cseréljük a megvilágításokat, ventilátorokat, fűtőtesteket, fejlesztjük a szociális helyiségek állapotát. Jelenléti bónusszal díjazzuk a rendszeresen jelen lévőket és jelentős mértékben emeltük, és emeljük a béreket. A fejlesztéseinkhez elengedhetetlenül fontos a szakképzett, egészséges, lojális dolgozói állomány, ezért igyekszünk egészséges munkakörnyezetet és perspektívát biztosítani pályakezdőtől nyugdíjasig minden korosztálynak.

Mint arról nyáron beszámolt az autopro.hu, a 25 éves magyar tulajdonú, budapesti központú családi vállalkozás gyártócsarnokot épít Lőrinciben. Az új telephellyel újabb technológiákkal bővül kapacitásuk, kiegészítve, bővítve a cég tevékenységi körét, valamint munkahelyeket teremtve a Heves megyei településen.

Kiemelt Partnereink