Beszállítók Fenntarthatóságra tervezve: a Knorr-Bremse eco-design standardot hozott létre

Fenntarthatóságra tervezve: a Knorr-Bremse eco-design standardot hozott létre

autopro.hu | 2023.11.07 07:23

Fenntarthatóságra tervezve: a Knorr-Bremse eco-design standardot hozott létre

Az eco-design szemlélet egyik fontos eredménye, hogy a Leader vonatvezérlővel közvetetten jelentős megtakarítás érhető el a szén-dioxid-kibocsátásban. | Fotó: Knorr-Bremse

A fenntarthatósági célok elérése és az ESG irányelvek teljesülése megköveteli, hogy a zöld szempontok már a tervezésnél a középpontba kerüljenek. Az eco-design szemlélet egyre több vállalatnál jelenik meg, a Knorr-Bremse azonban egy lépéssel előrébb jár: olyan eco-design standardot hozott létre, amely minden fejlesztés alapkövének számít.

Hirdetés

Ma már a sikeres termék egyik fontos jellemzője a teljesítmény mellett az, hogy mennyire fenntartható. A legfontosabb mutatók egyikévé vált a szén-dioxid-kibocsátás, amit a teljes életciklusra vetítve határoz meg a Knorr-Bremse. Vagyis az alapanyag kibányászása, felhasználása, a termék tervezése, üzemideje alatt generált emisszió, valamint a körforgásból történő kivonás, az újrahasznosítás, a feldolgozás is beleszámít a környezeti lábnyom meghatározásába.

A budapesti vasúti fejlesztő- és gyártóközpontban tíz évvel ezelőtt kezdtek el foglalkozni az eco-designnal, miután a járműveket gyártó vállalatok egyre több adatot kértek a termékek környezetvédelmi tulajdonságaival kapcsolatban. A Knorr-Bremse a világ több pontján végzi a termékeinek elemzését, a feladatokat és keletkező adatok feldolgozását Budapesten fogják össze, sőt, a magyar csapat a cégcsoporton belül több más leányvállalatnak is dolgozik. A környezeti hatásokra vonatkozó adatokat például vevői dokumentációra, életciklus-elemzésre, vagy a vállalati felelősségvállalási programokkal kapcsolatos jelentésekhez használják fel.

Központi irányítás mellett született meg a Knorr-Bremse eco-design standardja, amely minden fejlesztési tevékenységre vonatkozik. Egyebek közt a dokumentációval, a veszélyesanyag-tartalommal kapcsolatos előírásokat is tartalmazza, és a beszállítókkal is meg kell osztani, hogy figyelembe tudják venni az alapanyagok, alkatrészek leszállításánál. Emellett a termékfejlesztés egy pontján szintén a magyar csapat ellenőrzi és véleményezi fenntarthatósági aspektusból az adott terméket, javaslatot téve, ha módosításokra van szükség.

Hazánkban szinte egyedi a Knorr-Bremse felfogása

Magyarországon egyedülállónak számít, hogy a témával külön csapat törődik. Multicégeknél ugyan már foglalkoznak eco-design szemlélettel, de inkább gazdaságilag fejlettebb országokban fordul elő a hasonló, rendszerbe illesztett eljárásrend. A hazai gyakorlat ugyanakkor oktatási modulokkal is kiegészül, hogy a fejlesztőmérnököknek mindig naprakész információjuk legyen a legújabb környezetvédelmi standardokról. Az ismeretanyagot pedig minden évben frissítik. Erre azért is van szükség, mert nemzetközi, összetett struktúrájú vállalatról van szó, amelyben fontos az információáramlás erősítése. A Zöld Tervezés nevű, szemléletváltási célzatú projektnek a fentiek miatt tehát kulcseleme a tudásátadás.

Több járművezérlő rendszer tervezésénél már az eco-design szemlélet alapján jártak el a Knorr-Bremse Budapestnél, és a közvetett hatásokat elemző vizsgálatok alapján elérhető első eredmények magukért beszélnek. A Leader elnevezésű vonatvezetést támogató rendszer például a pálya sajátosságait is figyelembe véve segíti a jármű vezetőjét a minél energiahatékonyabb üzemeltetésben. A Leader segítségével 10 éves ciklus alatt 5 százalékos energiamegtakarítás érhető el. Ez azt jelenti, hogy akkora környezetterhelést lehet vele megtakarítani, mint amennyit egy repülőgép a Földet 21-szer megkerülve bocsátana ki.

Nem kell kidobni azt, ami régi

Mindemellett az eco-design szemlélet más területeken is megjelenik: célja lehet az is, hogy a meglévő termékeket minél tovább a körforgásban tartsák. Ennek egyik centruma a vállalatcsoporton belül szintén a magyar fővárosban van: a Knorr-Bremse Budapest Szerviz Központjában nem ritkán fél évszázada legyártott termékeket javítanak, újítanak fel, ezzel biztosítva a további használhatóságot.

A digitális automata vonó- és ütközőkészülék a tehervagonok pályaudvari rendezését teszi a mostaninál hatékonyabbá és gyorsabbá.

A digitális automata vonó- és ütközőkészülék a tehervagonok pályaudvari rendezését teszi a mostaninál hatékonyabbá és gyorsabbá. | Fotó: Knorr-Bremse

Az eco-design jó példa arra, hogyan lehet egy vállalat egyszerre sikeres az üzleti életben és a fenntarthatósági célkitűzések elérésében is. A vasút a leginkább fenntartható közlekedési és szállítási forma, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy versenyképes és az eddiginél is környezetkímélőbb legyen. Ebben a Knorr-Bremse Budapest élen jár, hiszen az eco-design szemlélet mellett olyan forradalmi termékeket is piacra dob, mint a vasúti teherszállítást versenyképessé tevő automata, digitális vonó- és ütközőkészülék, amely a tehervagonok pályaudvari rendezését teszi a mostaninál hatékonyabbá és gyorsabbá. Ez pedig alapvető fontosságú ahhoz, hogy a közúti transzportálást a sokkal környezetkímélőbb vasúti szállítással váltsák fel.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink