Beszállítók Európában épít chipgyárakat az Intel

Európában épít chipgyárakat az Intel

autopro.hu/V.M. | 2021.09.09 04:21

Európában épít chipgyárakat az Intel

Fotó: Intel Newsroom

A mikrochipeket fejlesztő és gyártó amerikai Intel a következő tíz évben 80 milliárd eurót fektetne be Európában a helyi chipgyártási kapacitása bővítése érdekében. Ezenkívül a vállalat az írországi félvezetőgyárában autóipari chipek készítését fogja megkezdeni.

Hirdetés

A terveket Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója ismertette a müncheni IAA Mobility autószalonon. Az Intel vezetői pozícióját 2021 februárja óta betöltő Gelsinger célja, hogy ismét a világ legnagyobb chipgyártóvá tegye a céget, ami egyike azon kevés vállalatoknak, melyek félvezetők gyártásával és tervezésével is foglalkoznak.

Az Intel a cél elérése érdekében például egy új tranzisztor architektúrát fejleszt, továbbá nagy összegű európai befektetésekre készül. Gelsinger közölte, hogy Európában kettő új chipgyártó üzemet is építeni fognak, amik lokációját az év végéig jelentik be.

A kettő egység helyét illetően már folynak a találgatások. Németország és Franciaország tűnik a legesélyesebbnek, azonban Lengyelország is szóba jön. Az Intel jelenleg egy európai lokáción, Írországban készít chipeket.

Gelsinger a következő tíz évre 10 milliárd dollár Európában befektetését vetítette előre, ami megfogalmazása szerint katalizátorként szolgálna a félvezetőipar és az egész technológiai ipar számára – idézte az elhangzottakat a Reuters.

Rövidesen egy fokkal enyhülhet a chiphiány

A globális chiphiány leküzdése szempontjából a csak később megvalósuló beruházásoknál fontosabb, hogy az Intel arra készül, gyártókapacitása egy részét rövidesen átállítsa autóipari chipek készítésére. Gelsinger még áprilisban közölte, hogy hat-kilenc hónapon belül egy másik mikrochipeket fejlesztő vállalat kezdheti meg a termelést valamelyik üzeme gyártósorán.

A vállalatvezető müncheni nyilatkozata alapján úgy néz ki, hogy Írországban fogják készíteni az autóipari chipeket, az azonban nem derült ki, hogy a termelés a korábban megnevezett időintervallumon belül fog-e elindulni.

Kitüntetett szerepben az autóipar

Az Intel az autógyártókra kulcsfontosságú stratégiai partnerként tekint. Gelsinger elmondta, előrejelzésükben az áll, hogy 2030-ra a chipek egy autó előállítási költségeinek húsz százalékát fogják kitenni, szemben a 2019-es csupán négy százalékkal.

Az Intel autóipari elkötelezettségét mutatja, hogy egy külön programot is elindított, aminek keretében az ahhoz csatlakozó autógyártókat felkészítik a saját chipek Intel 16 chipgyártási technológia használatával való előállítására. A vállalat szerint eddig közel száz autóipari OEM és nagy beszállító fejezte ki támogatását a programmal kapcsolatban, köztük a Volkswagen, a BMW, a Daimler és a Bosch.

Kiemelt Partnereink