Beszállítók Él még sztereotípia a nőkkel szemben a műszaki területen

Él még sztereotípia a nőkkel szemben a műszaki területen

Pörge Béla | 2023.03.08 07:17

Él még sztereotípia a nőkkel szemben a műszaki területen

Fotó: Bosch

Vannak vállalatok, ahol az év minden napja nőnap. Az autopro.hu a Nők az iparban című sorozatában ilyen munkahelyeket mutat be: a nők a műszaki területen, a férfiasnak mondott szakmákban ugyanúgy jelen vannak, ott dolgoznak, mégis előfordul, hogy sztereotípiákkal kell szembesülniük.

Hirdetés

Nagy Réka 2014 óta dolgozik a Bosch-nál, ahol már három különböző üzletágban is megfordult. Jelenleg projektmenedzser a Robert Bosch Automotive Steering Kft-nél.

- Miért választotta a műszaki területet? Mi vonzotta ehhez a szakmához?

- Már általános iskolában is a reál tárgyak érdekeltek, emellett az alkotás, kreativitás erős bennem, amit a gépészeti tanulmányaim során is tudtam hasznosítani, például a tervezésnél, rajzolásnál. Tanulmányaimat a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Karán végeztem, ahol TDK-n és OTDK-n is részt vettem polimer technológiák témakörben.

- Hogyan reagált a családja, baráti köre arra, hogy műszaki területet választott hivatásul?

- A szüleim mindig csodálkozva és büszkén hallgatták, amikor műszaki témáról beszélek. Édesapámmal gyakran szoktunk szakmáról beszélgetni, legfőképpen az autógyártás és az autószerelés kapcsán felmerülő kérdésekben.

- Dolgozott már korábban is hasonló területen?

- 2014 óta dolgozom a Bosch-nál, eddig három különböző üzletágban szereztem tapasztalatot. Hat évig a beszállítói minőségbiztosítás területén dolgoztam, három éve pedig projektvezető pozícióban tevékenykedem.

- Bemutatná a munkakörét?

- Vevői projektekért vagyok felelős a maklári Robert Bosch Automotive Steering Kft-nél, az új termékek bevezetése és felfuttatása a feladatom. Napi szinten riportolunk a vevőnek és a saját menedzsmentünknek, biztosítjuk az időterv betartását. Munkánk része a gyártósorok megtervezése és beszerzése, a logisztikai folyamatok és feltételek biztosítása, a gyártási folyamatok kialakítása, valamint a minőségi követelmények betartása, és a jóváhagyások abszolválása. Ezeket a feladatokat kell koordinálnom. Én tartom össze a projektcsapatot, amelynek tagjai a fenti feladatokért felelősek.

Nagy Réka, a Robert Bosch Automotive Steering Kft. projektmenedzsere

Nagy Réka, a Robert Bosch Automotive Steering Kft. projektmenedzsere | Fotó: Bosch

- Milyen kihívásokkal találkozik a munkája során? Mit gondol, nőként több kihívással kell szembesülnie?

- Szerintem még mindig él az a sztereotípia az emberek jelentős részében, hogy egy nő nem érthet úgy a műszaki dolgokhoz, mint egy férfi. Szerencsére sokunknak sikerült már ezt megcáfolnunk, kemény munkával és kitartással. Emellett a munkahelyemen a tudás és a teljesítmény az, ami számít.

- Hogyan tud ebben a férfiasnak tartott közegben érvényesülni?

- Az évek során szerzett tapasztalat sokat segített, és egyre könnyebb érvényesülni, nagyobb bizalommal fordulnak felém. Jelenleg indiai projektcsapatokkal dolgozom együtt, érezhető, hogy egyes kultúrákban még mindig nehezebben fogadják el a nőket, és extra erőforrást igényel, hogy bizonyítsam a rátermettségemet.

- Milyen előrelépési lehetőségei vannak az adott területen? Esetleg milyen ambíciói vannak a karrierjét tekintve?

- A Bosch nagyon nyitott cég, és aktívan támogatja a női kollégák szakmai előre jutását. Rengeteg jó példa van női vezetőkre, így nem vagyunk hátrányban az előrelépésnél. A következő öt évben szeretnék csoportvezetői szintet elérni minőségbiztosítás területen.

- Mennyire egyeztethető össze a munkaköre a családi életével?

- Teljes mértékben összeegyeztethető. Nálunk a Bosch-nál valóban érvényesül a rugalmas és családbarát munkakultúra. Segítik a személyes célok, az egyedi élethelyzetek, a szakmai fejlődés és a munka-magánélet egyensúlyának megteremtését. Azt tapasztalom, hogy sok férfi megijed egy nőtől, aki műszaki pályán mozog. Pedig amikor hazamegyünk, mi is ugyanolyan anyukák és feleségek vagyunk, mint bármelyik más nő.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink