Beszállítók Egyre közelebb a megvalósuláshoz Dél-Európa legnagyobb akkugyára

Egyre közelebb a megvalósuláshoz Dél-Európa legnagyobb akkugyára

autopro.hu/V.M. | 2021.09.18 16:23

Egyre közelebb a megvalósuláshoz Dél-Európa legnagyobb akkugyára

Lars Carlstrom (balról a második), az Italvolt vezetője a területvásárlási szerződés aláírásán Scarmagnóban | Fotó: Italvolt Spa

Az Italvolt startup szerződést írt alá az olaszországi gigagyárának helyéül szolgáló terület megvásárlásáról. Elkészülte után a Piemont régióban lévő akkumulátorcella-gyár egész Dél-Európa legnagyobbja lesz.

Hirdetés

A Scarmagno községben felépítendő üzem egyúttal Európa egyik legnagyobb tervben lévő gigagyára is. Az egység felhúzásához az Italvolt egy nagyjából egymillió négyzetméteres területet fog megvásárolni az ingatlanpiaci befektetéseket kezelő Prelios-tól. A területen az Olivetti olasz telekommunikációs cég egy korábbi gyára áll jelenleg.

Lars Carlstrom, az Italvolt vezérigazgatója és alapítója – aki a Britishvolt alapítója, egyben vezetője is volt 2020 végéig – a szerződéskötés kapcsán megjegyezte: ahhoz, hogy az Európai Bizottság tervének megfelelően 2035-re áttérhessenek a kibocsátásmentes autók gyártására, növelni kell az akkumulátortermelést, „és az Italvolt készen áll, hogy kivegye abból a maga részét.”

Az Italvolt 3,4 milliárd eurót tervez a létesítménybe fektetni, aminek végső termelőkapacitása 45 gigawattóra lesz. Az új gyár 300 ezer négyzetméteren fog elterülni, továbbá egy 20 ezer négyzetméteres kutató-fejlesztő központ is helyet fog kapni.

A kiválasztott lokáció vasúti és útkapcsolattal is rendelkezik, elhelyezkedése pedig stratégiai szempontból is előnyös, ugyanis Piemont Olaszország autógyártásának központja, ahol a Fiat, a Maserati, a Pininfarina, illetve a CNH Industrial is folytatnak termelői és fejlesztési tevékenységeket.

Az Italvolt előreláthatóan 2022 elején fogja megkapni az építési engedélyt. Az építkezés 2022 második felében kezdődhet, befejeződni pedig 2024-ben fog. Magát az üzemet az Italvolt a Pininfarina építészeti divíziójával együttműködve tervezi, nagy hangsúlyt helyezve a környezetvédelemre.

Drasztikus bővülés előtt az európai kapacitások

Az akkumulátorgyártó kapacitások Európában és a világ más részein is bővülnek az elektromobilitás térnyerésével. Daniel Harisson, az Automotive Manufacturing Solutions szakportált is gondozó Ultima Media autóipari elemzője szerint a lítiumion akkuk globális termelőkapacitása a tavalyi 475 gigawattóráról 2030-ra több mint 2850-re fog nőni. A következő évtized elejére az akkumulátorgyártás lokalizációjára törekvő Európa fog rendelkezni a globális termelőkapacitás durván harmadával, több mint 950 gigawattórával. 2020-ban a földrész csak 60 gigawattórát mondhatott mondhatott magáénak.

Az Italvolt gyára egyike lesz a Dél-Európában felépülő üzemeknek, ahol most gyakorlatilag sehol nem készítenek lítiumion akkumulátorokat. Itt épít majd gyárat a Volkswagen Csoport is, ami hat saját gigagyárának legalább egyiket Európa ezen a részén tervezi felhúzni.

Kiemelt Partnereink