Beszállítók Duális képzésbe fektet a szombathelyi Schaeffler

Duális képzésbe fektet a szombathelyi Schaeffler

Végh Martin | 2021.11.16 16:17

Duális képzésbe fektet a szombathelyi Schaeffler

Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezető igazgatója | Fotó: Schaeffler

Több egyetemmel is egyeztetést folytat a duális képzés beindításáról a Schaeffler Savaria Kft., aminek elektromos motorok alkatrészeinek gyártását végző második üzemét szeptemberben adták át. Szigeti Tibort, a szombathelyi vállalat ügyvezető igazgatóját a – kutatás-fejlesztési központot is magába foglaló – új üzem megnyitása kapcsán kérdeztük.

Hirdetés

A Schaeffler harmadik magyarországi üzemének része egy kutatás-fejlesztési központ is. Milyen tevékenységet terveznek folytatni ebben az új egységben, milyen termékeket állítanak majd elő?

Az elektromos-autók piaca egy viszonylag friss piac, ami sok lehetőséget hagy a fejlődésre. Az új üzemben álló- és forgórészeket (sztátor és rotor) gyártanak majd elektromos motorokhoz, valamint a szinkrongépek mágneseinek integrálása is itt fog zajlani. A kutatás-fejlesztési központ ezen termékek fejlesztése mellett azon dolgozik majd, hogy még több, a piac igényeinek megfelelő megoldást tudjunk szállítani autóipari ügyfeleinknek. Az elektromos motorok fejlesztése izgalmas folyamat, és reméljük, hogy azok gyártásában is kiválóak lehetünk majd. Ennek elérésében az is közrejátszhat, hogy az új üzemben a termelés – „a holnap gyára” koncepció alapján – magas fokon automatizált, valamint moduláris termelési területeken zajlik, teljeskörűen digitalizált folyamatokkal.

Az elektromobilitás kiemelt szerepet játszik a Schaeffler Csoport stratégiájában, ezen célokhoz milyen formában járul hozzá az új szombathelyi üzem?

Ez az üzem mind a Schaeffler, mind Magyarország számára mérföldkő az e-mobilitás szempontjából, hiszen ez az első olyan gyár az országban és a cég életében is, ahol kizárólag elektromos motorok alkatrészei készülnek. Az üzem kiváló megtestesítője annak a törekvésünknek, hogy egyre aktívabbak legyünk az e-mobilitás terén. Egy olyan jövőorientált beruházás, amely a cégünk stratégiai céljainak, az innovációnak, a hatékonyságnak és a fenntarthatóságnak az eléréséhez is jelentősen hozzájárul. Ügyfeleink kiemelt technológiai partnereként számos prémium autógyártónak és egyéb megrendelőnek szállítjuk az elektromos motorok alkatrészeit.

Korábban arról számoltak be, hogy 200 munkavállalót keresnek az új egységbe. Sikerült már feltölteni minden szabad helyet? Főképp milyen pozíciókra keresnek munkavállalókat?

A cég első lépésként mintegy 150 munkahelyet teremt az új szombathelyi telephelyen, amely jelenleg két üzemből és egy kutató-fejlesztő központból áll. Cégünk további fejlesztéséhez tehetségekre és innovatív ötletekre van szükségünk.

Teszt-, projekt- és rendszermérnöki pozíciókra keresünk ígéretes új kollégákat a gyárba. A nyitott pozíciókkal kapcsolatos további információ mindenki számára elérhető a weboldalunkon.

A munkaerőhiány miatt egyre több vállalatnál válik elterjedtté a gyakorlat, hogy magasan képzett szakmunkásokat képeznek ki házon belül bizonyos pozíciókra, Önöknél mennyire bevett gyakorlat ez?

A Schaefflernél bevált gyakorlat a munkavállalók tréningje és továbbképzése. A kutatás-fejlesztésben és az e-mobilitási komponensek gyártási folyamataiban dolgozó kollégák többsége többhetes delegáción vesz részt, hogy több tudást és tapasztalatot szerezzen. A Schaeffler telephelyeinek együttműködése a kollektív tanulás és hálózatépítés központját alkotja meg.

Folytat képzési együttműködéseket egyetemekkel a Schaeffler Savaria Kft.? Tervezik valamelyik partnerség kiterjesztését vagy újak kötését?

Az ifjúság edukációja alapvető fontosságú cégünk számára. Több szakmai és egyetemi oktatási programban vagyunk partnerek, és évről évre egyre több diák csatlakozik hozzánk. Számos egyetemmel állunk kapcsolatban, a győri Széchenyi István Egyetemmel és a szombathelyi ELTE Savaria Egyetemi Központtal például két rendkívül sikeres együttműködésünk van. Utóbbi részeként már évek óta folytatunk gépészmérnöki duális képzést Szombathelyen, több helyi nagyvállalattal együtt. Ez a páratlan, magas minőségű oktatási forma a jövőbe vetett hitünket példázza, és egyben az egyik kulcsa a sikerünknek. Ezzel párhuzamosan már további három intézménnyel is megkezdtük az előzetes egyeztetést egy hasonló kooperáció kialakításának lehetőségeiről.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink