Beszállítók Drámai nyomás alatt a világ legnagyobb acélipari vállalata

Drámai nyomás alatt a világ legnagyobb acélipari vállalata

MTI | 2016.05.06 14:07

Drámai nyomás alatt a világ legnagyobb acélipari vállalata

A kínai árverseny és a kapacitásfelesleg miatt csak lassan enyhül az acélipar válsága: az ArcelorMittal csökkenő bevétellel zárta az első negyedévet.

Hirdetés

A luxemburgi központú multinacionális vállalat árbevétele - az árakra nehezedő "drámai nyomás" következtében - 22 százalékkal, 13,4 milliárd dollárra csökkent a múlt év első negyedével összevetve, az adózás, kamatfizetés és amortizáció előtti nyereség pedig harmadával, 927 millió dollárra esett.

A nettó veszteség 416 millió dollárra csökkent az egy évvel korábbi 756 millióról, de meghaladta az elemzők által várt 319 millió dollárt.

Tavaly hatalmas leírások miatt a vállalat 8 milliárd dolláros rekordveszteséggel zárt.

Az eredmény még a tavalyi második fél évi rendkívül nehéz feltételeket tükrözi, de a következő negyedévekben a lassan emelkedő áraknak köszönhetően már javulni fognak a mutatók - mondta Lakshmi Mittal elnök-vezérigazgató. Hangsúlyozta azonban, hogy a nagy kínai kapacitás-felesleg miatt "nagyfokú éberségre" van szükség.

Tavaly összeomlottak az acélárak, mert a belső kereslet csökkenése miatt Kína elárasztotta a világpiacot acélipari termékeivel. Az európai és amerikai versenytársak árdömpinggel vádolták Kínát.

Időközben az Európai Unió és az Egyesült Államok is büntetővámokat vezetett be, de az európai termelők még aktívabb fellépést követelnek.

Kiemelt Partnereink