Beszállítók Díjat nyert a Gestamp úttörő sajtolási technológiája

Díjat nyert a Gestamp úttörő sajtolási technológiája

autopro.hu/V.M. | 2020.02.11 14:12

Díjat nyert a Gestamp úttörő sajtolási technológiája

Fotó: Gestamp Media

A fém karosszériaelemeket gyártó spanyol autóipari beszállító negyedik generációs melegalakító eljárása, a „Multistep” ötvözi a meleg- és hidegalakítás előnyeit. Az egyedülálló megoldás újszerűségének és jelentőségének köszönhetően nemrég díjjal is jutalmazták.

Hirdetés

A spanyol, autós és motoros magazinok kiadójaként is ismert Luike Csoport minden évben kiosztja az „Estrella Luike del motor” néven ismert díját, mellyel a spanyol autóipar legjobb projektjeit értékelik. Idén, a teherviselő karosszériaelemek gyártására használt melegalakításban magát a világelsők között tudható Gestamp „Multistep” technológiája is kiérdemelte az elismerést.

Fotó: Gestamp Media

Hasonló eredmény kisebb költséggel

A folyamat során a munkadarabok gyors egymásutánban több sajtoló állomáson is áthaladnak, hogy aztán fokozatosan, de ugyanakkor gyorsan lehűtsék őket. Ennek eredményeként összetett formájú, a szokásos melegalakítási eljárással készült darabokéhoz hasonló mechanikai tulajdonságú, ám költséghatékonyabban előállított alkatrészek készíthetőek. A „Multistep” egyik fő előnye, hogy az ultra-magas szilárdságú, melegen alakított fémdarabokat a formázásukat követően egy gyors, de ellenőrzött hűtési ciklus alá vetik, ami nagy merevséget kölcsönöz nekik.

Ignacio Martín, a vállalat üres karosszéria kutatás-fejlesztési részlegének főigazgatója a díjátadó ünnepségen elmondta, hogy az elismerés arra ösztönzi őket, hogy folytassák munkájukat az autók biztonságosabbá és könnyebbé tételéért. Beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy könnyebb alkatrészeik által a járművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez is hozzájárulnak – tudható meg a Gestamp sajtóanyagából.

Kiemelt Partnereink