Beszállítók Bővíti székesfehérvári gyárát a Howmet-Köfém

Bővíti székesfehérvári gyárát a Howmet-Köfém

MTI | 2023.12.05 14:16

Bővíti székesfehérvári gyárát a Howmet-Köfém

Fotó: MTI

Az amerikai tulajdonosi háttérrel rendelkező Howmet-Köfém Kft. 17 milliárd forint értékben bővíti keréktárcsagyártó üzemének kapacitását Székesfehérváron. A projektet az állam ötmilliárd forinttal támogatja, így elősegítve nyolcvan új munkahely létrehozását.

A beruházás bejelentésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy az amerikai vállalatok nélkül nem érte volna el a rekordokat jelentő eredményei a magyar járműipar. Arról tájékoztatott, hogy ezek a cégek ma a második legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, a kétoldalú kereskedelem értéke pedig tavaly átlépte a nyolcmilliárd dollárt, és ezzel rekordot döntött, ráadásul idén mintegy 11 százalékos bővülés nyomán újabb csúcsokra lehet készülni.

„Ha Magyarország és az Egyesült Államok általános kapcsolatrendszerét, együttműködését vizsgáljuk, akkor minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy annak a legjobban működő része a gazdasági, kereskedelmi és beruházási együttműködés” – fogalmazott.

Már nem összeszerelő üzemként tekintenek ránk

A miniszter elmondta, hogy a magyar autóipar 2010 óta 3,5-szeresére emelte termelési értékét, és így tavaly már sikerült átlépni a 10 ezer milliárd forintos álomhatárt, ráadásul alaposan, rögtön 12 ezer milliárd forintot elérve. Az idei esztendőben novemberig van egy 18 százalékos növekedés, ez azt mutatja, hogy az autóipar újabb csúcsteljesítményt nyújt - vetítette előre. Majd kifejtette, hogy a mintegy 170 ezer embernek munkát adó szektor 90 százalékos exporthányaddal dolgozik.

„Ma már nem pusztán - és a 'pusztánt' idézőjelben értem - összeszerelő üzemként tekintenek ránk a nagy nemzetközi vállalatok, hanem a kifejezetten innovatív és magas technológiai színvonalú működés jellemző az ágazatra” – mondta Szjjártó Péter.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink