Beszállítók Beszállítói rangsor: a Bosch tovább növelte előnyét

Beszállítói rangsor: a Bosch tovább növelte előnyét

autopro.hu | 2015.07.30 12:41

Beszállítói rangsor: a Bosch tovább növelte előnyét

A német Automobilwoche szaklap éves beszállítói rangsorába 27 japán vállalat is bekerült, de a listán a németek dominálnak. A Mahle először került be az első húszba.

Hirdetés

A Bosch dominanciája világszerte egyre erősebb a beszállítói iparban. 2014-ben tovább növelte előnyét az elsődleges beszállítók piacán a stuttgarti székhelyű vállalat. Éves 44,2 milliárd dolláros forgalmukkal megelőzik a külső és belső alkatrészek, a karosszéria és a futóművek piacán is erős Magna Internationalt. A kanadaiak 2014-ben 36 milliárdos bevételt értek el. A harmadik helyen a Continental-csoport áll 34,4 milliárd dolláros bevétellel, ők a fékrendszerek, a stabilitásmenedzsmenthez tartozó alkatrészek, a gumiabroncsok és az elektronikus biztonsági berendezések területén erősek.

Az élmezőny várhatóan máshogy néz majd ki a következő lista összeállításakor. Azzal, hogy a német ZF Friedrichshafen megvásárolta a vezetésbiztonsági rendszereket szállító TRW Automotive Holdingot újabb német cég kerül előrébb (a Magna pedig megvásárolta a Getragot). A ZF és a TRW Automotive forgalmát összeadva, az új ZF forgalma eléri a 38,4 milliárd dollárt. Így a Bosch első számú üldözőjévé válik a listán. A hatékonyság, a biztonság és az automatizált vezetés a látványos üzleteket kötő friedrichshafeni cég stratégiájának központi elemei.

Feljebb kapcsolt a Mahle

A stuttgarti beszállító, a Mahle feljebb került a listán. A klímaberendezés-specialista Behr felvásárlásával a dugattyúk, a csapágyak, a szűrőrendszerek és a turbófeltöltők piacán is aktívak, a 12,1 milliárd dolláros forgalommal már a 18. helyen vannak. Tavaly még csak a 22. helyen álltak.

2014 volt az első év, amikor a Mahle és a Behr teljes éves együttes bevétellel számolhatott. Szeptember óta pedig a mechatronikai és elektronikai termékeket gyártó szlovén Letrika-csoport teljes konszolidációjával is számolhat és ezzel feljebb léphet a ranglistán. Amennyiben az amerikai trösztellenes hatóságok jóváhagyják, a Delphi légkondicionálókat gyártó részlegét is megvásárolhatja. A világszerte 13 helyszínen, 7600 embert foglalkoztató részleg éves bevétele 1,2 milliárd dollár.

Japánból van a legtöbb cég

Az egész listát továbbra is a japán, amerikai és német cégek uralják. A 100-as beszállítói lista háromnegyede ebből a három országból kerül ki. A tíz legnagyobb vállalat között csak kettő japán, a Denso és az Aisin Seiki , de az egész rangsorban 27-en vannak. Ilyen szempontból az Egyesült Államok a második 26, Németország pedig a harmadik 21 autóipari beszállító céggel.

A 100 legnagyobb árbevételű autóipari beszállító rangsorát az alábbi cikkünkben tekintheti meg:

Kiemelt Partnereink