Beszállítók Az elárusító felépítmények felé nyitott a Baranyai

Az elárusító felépítmények felé nyitott a Baranyai

Mester Nándor | 2013.06.17 08:05

Az elárusító felépítmények felé nyitott a Baranyai

Javuló üzleti lehetőséget lát az elárusító felépítmények gyártásban a haszonjárművek egyedi felépítményeire szakosodott Baranyai Mérnökiroda Kft. A társaság válságkezelési programja sikeres, soha sem szorult hitelre az elmúlt húsz évben és növelni készül az exportot.

Hirdetés

Fesztiválokon, piacokon és kereskedelmi cégek által egyre inkább használatos speciális felépítmények egyedi igényekre szabott gyártásában erősít a vecsési társaság. Baranyai Mátyás cégvezető az autopro.hu-t arról tájékoztatta, hogy eközben szeretnék megtartani a 3,5 tonnás, alvázas kategóriákra készülő felépítményeknél megszerzett pozícióikat.

A kereslet változásaira reagálva igyekeznek új szegmensekbe belépni, de természetesen alap termékeiknél is folyamatos a fejlesztés. Ezt segítendő az ötfős mérnöki csoport tagjai rendszeres továbbképzésen vesznek részt, egyikük a napokban tér haza egy németországi tanulmányútról.

A válság természetesen rányomta bélyegét az üzletmenetre, de költségcsökkentéssel, belső átszervezéssel tartani tudták magukat. A cégvezető szerint összevonásokat, energiaracionalizálást is végrehajtottak. Mindennek egy feszesebb gazdálkodás lett az eredménye, s hozadéknak említette, hogy sikerrel indultak különféle magán és állami tendereken. Például a MÁV-nál 110, a Magyar Postánál (két tenderen) 124 jármű felépítményére kaptak megrendelést. A kft. régóta kiszolgálja a CBA hűtőkocsikra vonatkozó igényét, évente 20-30 darab kerül ki a vecsési telephelyről.

Az erősen hullámzó magyar piac arra sarkallta a vállalkozást, hogy külföldi megrendelők után nézzen, ezek főleg osztrák és német piacokról érkeznek. Egy bécsi képviseleten keresztül egyre több osztrák partnernek készítenek egyedi felépítményeket.

Baranyai Mátyás Gödöllőn szerezte mezőgazdasági gépmérnöki diplomáját. Friss diplomásként főként a tervezés érdekelte, ezért helyezkedett el a Hódgép Fejlesztő és Tervező leányvállalatánál. Élete meghatározó szakmai élménye, hogy kezdő mérnökként részt vehetett az első magyar kisautó, a Puli tervezésében. Húsz évvel ezelőtt bekapcsolódott a külföldről behozott teherautók felépítményeinek tervezésébe, majd megalapította saját vállalakozását. Nős, két gyermeke van, 19 éves fia gyakori vendég a cégnél, közgazdasági pályára készül és idővel akár a vállalkozás munkájába is bekapcsolódhat.

Baranyai Mátyás egyértelmű igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy szigorították-e a beszállítóikkal az üzletmenetet, de hozzáfűzte: „Már két évtizede ugyanazokkal az alapanyag beszállítókkal dolgozunk, megbízunk bennük, de érvényesítjük érdekeinket, s ez az árazásban is megmutatkozik.”

A pótkocsi ágazatnál – a felépítményekhez hasonlóan - tudatosan nem akarnak versenyezni a tömegtermékeket előállító nagy vállalatokkal, viszont a kéttengelyes forgózsámolyos, illetve az úgynevezett tandem típusnál sikerült megszilárdítani pozícióikat.

A Baranyai Mérnökiroda 1993-ban alakult családi vállalkozásként. A kezdeti 2 főből mára egy 40 főt foglalkoztató középvállalattá nőtte ki magát, amely meghatározó szerepet tölt be a Magyarországi haszonjármű felépítmény és pótkocsi gyártás területén. Platós, platós–ponyvázott, billenős, zárt dobozos, hűtős, fagyasztós járműfelépítményeket állítanak elő. Ezen kívül pótkocsikat és utánfutókat terveznek és gyártanak, igény esetén sérült felépítményeket és pótkocsikat javítanak.

A Vecsésen található telephelyen a megnövelt kapacitás nyomán évente 1500 –2000 új felépítményt képes készíteni a társaság. A forgalomból származó nyereséget mindig visszaforgatta a termelésbe, hitelt nem vett fel, noha évekkel ezelőtt több bank is szívesen kihelyezett volna különböző összegeket – fűzte hozzá a cégvezető.

Kiemelt Partnereink