Beszállítók Az autóipar továbbra sem segíti a gázipar helyreállását

Az autóipar továbbra sem segíti a gázipar helyreállását

autopro.hu | 2020.06.17 13:47

Az autóipar továbbra sem segíti a gázipar helyreállását

Az orvosi oxigéntermelés felkészítése a járvány miatt megnövekvő oxigénigények ellátására prioritást élvezett az utóbbi időszakban. | Fotó: Messer

Növekedéssel zárta a múlt évet mind árbevétel mind az értékesített gázmennyiségek tekintetében a Messer Hungarogáz Kft., Magyarország egyik legnagyobb iparigáz gyártó vállalata. 2019-ben a vállalat 23,371 milliárd forint forgalmat realizált, ami hat százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatása azonban a 2020-as optimista várakozások újra tervezésével jár.

Hirdetés

A tavalyi hat százalékos növekedés hátterében elsősorban a nitrogén, argon és a szén-dioxid iránti élénk ipari kereslet, ezen belül is a legnagyobb iparigáz felhasználó szektorok, az autóipar, az élelmiszeripar és a vegyipar folyamatos növekedése állt.

2019 a nagyberuházások éve

Nagyberuházásokra, a gáztermelő kapacitások bővítésére mintegy 4 milliárd forintot fordított a Messer 2019-ben. Kiemelt, stratégiai beruházásként tavaly indult egy új nagyteljesítményű nitrogén- és sűrítettlevegő-üzem építése Tiszaújvárosban, amely a MOL-csoport épülő poliol komplexumát fogja ellátni a poliolgyártáshoz szükséges gázokkal. Egy másik nagyberuházáshoz, a japán Toray Industries csoporthoz tartozó Zoltek bővítéséhez kapcsolódóan Nyergesújfalun adtak át egy újabb nitrogénüzemet. Ezzel Európa legnagyobb szénszál gyártóbázisán már három nitrogénelőállító üzemet működtet a vállalat. A Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani telephelyén pedig már a negyedik nitrogénüzemet indították be tavaly tavasszal. Az idei év kiemelt projektje az első hazai cseppfolyós metánüzem elindítása, ahonnan egyelőre nyugat-európai export piacokra fognak nagytisztaságú metánt szállítani. Ezt a metán-terméket nem üzemanyagként, hanem kazán- és kemence égésterek tesztgázaként hasznosítják.

A Messer levegőszétválasztó és nitrogénüzeme Tiszaújvárosban a MOL Petrolkémia telephelyén.

A Messer levegőszétválasztó és nitrogénüzeme Tiszaújvárosban a MOL Petrolkémia telephelyén. | Fotó: Messer

Jelentős visszaesés a cseppfolyós és palackos gázok terén

A tavalyi pozitív hazai ipari növekedési trendekre alapozva optimistán tervezte az iparigáz gyártó a 2020-as évet, és március végéig sikerült hét százalékkal a tavalyi azonos időszak felett teljesíteni. A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai azonban az iparigáz gyártást sem kerülték el. Az autóipar leállása, a beszállító gumi- és elektronikai ipar jelentős visszaesése a cseppfolyós gázok értékesítése terén húsz, a palackos gázok esetében harminc százalékos forgalomcsökkenést hozott áprilisban. Konkrét termékek tekintetében a cseppfolyós nitrogén és palackos szén-dioxid kereslet terén volt érezhető a legnagyobb csökkenés. Az előbbi termék legnagyobb felhasználója az autóipar, a palackos szén-dioxid pedig a vendéglátó- és rendezvényipar leállását tükrözi. Május végétől már érezhető az ipari gyártók fokozatos visszaállása, az autóipar kivételével.

2020-ra nagyon jó évet vártunk, a koronavírushoz kötődő bizonytalanság azonban nagy kihívást jelent az idei év újratervezésében. Iránymutatásul a hazai GDP várható hat-hét százalékos csökkenését véve egyszámjegyű elmaradást várunk a tervektől.

A jól diverzifikált gázellátási módoknak és gázfelhasználói vevőállományunknak köszönhetően mindig vannak olyan szektorok, amelyek válságállónak bizonyulnak, jelen esetben a vegyipari, gyógyszeripari, petrolkémiai és élelmiszeripari nagyfelhasználók. Ez nagyfokú stabilitást és jelentős tartalékokat biztosít vállalatunknak egy ilyen válsághelyzet sikeres kezelésére. 2021-re viszont fellendülést várunk, mindenki azon lesz, hogy behozza az elmaradást.” – nyilatkozta Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója.

Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója.

Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója. | Fotó: Messer

Nagyobb baj esetén a Messerre is szükség lett volna

A koronavírus járvány nemcsak gazdaságilag befolyásolta a vállalat működését, hanem a lélegeztetőgépekhez és a légzési nehézséggel küzdők légzésterápiájához szükséges orvosi oxigén gyártójaként a Messert is a 140 Létfontosságú Magyar Vállalat közé sorolta a kormány. A kiemelt járványkórházak oxigénellátó infrastruktúrájának és oxigénkészleteinek bővítése, a termelés felkészítése a megnövekvő oxigénigények ellátására prioritást élevezett az utóbbi időszakokban. Pozitívum, hogy az orvosi oxigéngyártó kapacitások megsokszorozására végül nem volt szükség.

Kiemelt Partnereink