Beszállítók Állami támogatást kér chipgyárához az Intel

Állami támogatást kér chipgyárához az Intel

autopro.hu/F.M. | 2023.02.10 17:17

Állami támogatást kér chipgyárához az Intel

Fotó: Intel Newsroom

Az Intel nagyvállalat több milliárdos támogatást igényelt a Magdeburgba tervezett félvezető üzemének felépítésére. A korábban beígért 6,8 milliárd euró kevésnek bizonyult, rátennének még egy lapáttal.

Hirdetés

Az amerikai nagyvállalat jelentősen több támogatási pénzt igényel a magdeburgi üzem telepítésére. A német kormány belső köreiből szivárgott ki, hogy a korábban megígért 6,8 milliárd euró helyett az Intel már 10 milliárdot kér a beruházáshoz. A szövetségi kormány meglátása szerint ez nehezen elképzelhető, de a tárgyalások még folynak. A gazdasági minisztériumok sem szövetségi, sem tartományi szinten (Szász-Anhalt) nem reagáltak a hírre, ahogyan az Intel sem kommentálta azt.

A médiában elhangzottak szerint az Intel az energiaárak és az építési költségek növekedése miatt tartja fontosnak a támogatási összeg megnövelését. Ezen kívül a vállalat a korábbi tervekhez képest új technológiát akar az új üzembe telepíteni. Jelenleg a szövetségiekkel és Szász-Anhalt tartománnyal karöltve azon dolgoznak, hogy áthidalják a költségvetési rést. A vállalat versenyképessége a tét.

„Sürgős” befektetésre van szükség

2022 márciusában az Intel nyilvánosságra hozta, hogy 2027-től Magdeburgban gyártják a legújabb generációs chipeket. Az első stádiumban két üzem felépítését tervezik, amivel már az elején többezer munkahely jöhetne létre. A befektetés összességében a 17 milliárd eurót is elérheti, ebből kifolyólag az állam egy 6,8 milliárd eurós támogatási alapot helyezett kilátásba – a jogi keretek változásának függvényében. Ezt 2023 nyarára ígérték az Intelnek.

Szász-Anhalt tartomány gazdasági minisztere, Sven Schulze (CDU) nemrég nyilatkozatában kiemelte az Intel letelepedésének Európát illető gazdasági jelentőségét. „Ez nem csak Németország, hanem Európa részvételéről is szól” – mondta Schulze a Mitteldeutsche Rundfunknak. A „jelentős befektetések” továbbra is a chipszektor amerikai és ázsiai képviselőitől érkeznek, de a politikus szerint Európának fel kell zárkóznia – írja az Automobliwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink