Beszállítók Akkugyártó figyelmeztet a lassuló e-autós keresletre

Akkugyártó figyelmeztet a lassuló e-autós keresletre

autopro.hu/V.M. | 2023.10.26 08:21

Akkugyártó figyelmeztet a lassuló e-autós keresletre

Fotó: LG

Az akkumulátorokat gyártó LG Energy Solution (LGES) az elektromos autók iránti kereslet bizonytalansága miatt 2024-es bevételeinek ideitől elmaradó növekedésére számít, továbbá a kínai márkák előretörése miatt csökkenti termelését európai üzemében.

Hirdetés

A koreai vállalat a legújabb azok sorában, amik az elmúlt időben a villanyautók iránti kereslet növekedésének lassulásáról beszéltek. Korábban a General Motors elhalasztotta elektromos platós kisteherautói gyártásának növelését, a Teslánál pedig a még nem meg épült mexikói üzem kapacitásbővítése kapcsán adódtak aggályok.

Most a negyedéves üzleti eredmények ismertetésén az LGES pénzügyi igazgatója, Lee Chang-sil arról beszélt, hogy a romló gazdasági helyzet miatt „a következő évben az elektromos autók iránti kereslet elmaradhat a várttól.”

Az LGES arra számít, hogy idén a bevétele növekedési mértéke a 30 százalékos tartomány közepére fog esni, jövőre viszont ettől elmaradó emelkedést jósol a piaci helyzet miatt.

A kínai előretörés is gondot okoz

Európában a lassuló keresletnövekedés tetejébe a kínai márkák megjelenése nagy eséllyel hátráltathatja az európai OEM-ek villanyautó-gyártását Kim Gyunghoon, az LGES alelnöke szerint, aki hozzátette, hogy emiatt a vállalat csökkenti az akkumulátorcellák gyártását lengyelországi üzemében.

Azt, hogy az európai autógyártókat hogyan érintheti a helyzet nehezebbé válása az elektromos járművek szegmensében, jól mutatja a Volkswagen esete. A német autógyártó óriás idén több üzemében is megvágta az elektromos autók termelését, ami ugyan mára ismét normál ütemben zajlik, az elégtelen kereslet miatt továbbra is reális az elbocsátások veszélye.

A kissé borús kilátásokkal szemben ugyanakkor az LGES jó harmadik negyedévi eredményekről számolt be. A vállalat negyedévi nyeresége 40 százalékkal 543,46 millió dollárra nőtt, bevétele pedig 7,2 százalékkal 6,096 milliárd dollárra emelkedett éves összevetésben – számolt be a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink