Beszállítók Ábrahám László: egyedi megoldásokkal nagyot léphetnek előre a beszállítók

Ábrahám László: egyedi megoldásokkal nagyot léphetnek előre a beszállítók

autopro.hu | 2014.08.06 07:17

Ábrahám László: egyedi megoldásokkal nagyot léphetnek előre a beszállítók

A National Instruments hazai leányvállalatának ügyvezetője felvázolta, merre érdemes fejlődniük a hazai vállalkozásoknak.

Hirdetés

Az idei Ipar Napjai rendezvényen "Magyarország újraiparosítása" címmel tartottak konferenciát, ahol több közepes és nagyvállalat vezető képviselője osztotta meg a hazai beszállító-fejlesztéssel kapcsolatos gondolatait a jelenlévőkkel.

Ábrahám László tájékoztatása szerint a National Instruments (NI) fő célkitűzése a mérnökök és tudósok ellátása olyan eszközökkel, amelyek a hatékonyabb, gyorsabb kutatás-fejlesztést támogatják, hogy így minél előbb piacra kerüljenek az új termékek, megoldások.

Ábrahám László előadása

A globális elektronikai fejlesztő és gyártó vállalatnak az USA mellett Debrecenben található székhelye – ez egyben a legnagyobb egységük a világon –, Malajziában pedig a közelmúltban vetették meg a lábukat. Több mint 30 ezer vevőjük között ott található a Toyota, Honda, Ford, Ferrari. Utóbbi márka esetében nem klasszikus beszállítóként működnek: távdiagnosztikai eszközt biztosítanak az autóversenyzéshez.

Az NI olyan mérő- és vezérlő eszközöket gyárt tehát, amelyek elengedhetetlenek a kutatás-fejlesztésben. Bár a magyar tevékenység a járműiparra fókuszál (pl. Bosch, Continental), még a svájci részecskegyorsítóhoz (CERN) is készítenek alkatrészeket.

Ábrahám László úgy látja a magyar beszállítóknak a saját szürkeállományukat kellene értékesíteniük: érdekes, bonyolult termékeket kellene gyártani, kis példányszámban. Vagyis olyasmivel foglalkozni, ami kihívásokat tartogat, ahelyett, hogy mondjuk a szórakoztató elektronikai termékek tömeggyártása terén versenyre kelnének másokkal. Unikális fejlesztésekkel kellene bejutni a nagy gyártókhoz.

Ehhez nyújt hatékony támogatást az NI, amely partnereinek a következőket kínálja: legújabb technológia, árkedvezmény, marketingtevékenység, bevonódás a fejlesztésekbe.

Kiemelt Partnereink