Beszállítók A Nokia és a Bosch kutatása a jövő gyárának adatátviteli sebességét gyorsítja

A Nokia és a Bosch kutatása a jövő gyárának adatátviteli sebességét gyorsítja

autopro.hu/Sz.K. | 2017.10.02 10:01

A Nokia és a Bosch kutatása a jövő gyárának adatátviteli sebességét gyorsítja

Valós idejű kommunikáció a gépek között: az észtországi Tallinnban megrendezett Európai Digitális Találkozón a Bosch és a Nokia olyan technológiát mutatott be, amely ötvözi az 5G mobil kommunikációs szabványt az Ipar 4.0 megoldásaival.

Hirdetés

Az 5G a jelenlegi leggyorsabb adatátviteli sebességet 10 gigabit per szekundum sebességgel növeli, továbbá az új megoldás javítja a valós idejű teljesítményt és az átviteli erősséget is. Mindkét paraméter kulcsfontosságú előfeltétele a többszáz milliárd okos szerkezetnek és érzékelőnek vezeték nélküli összekapcsolásához a gyárakban és gyártósorokban, és hogy fel lehessen dolgozni a gyártás során keletkező adatmennyiséget. A szupergyors adatátvitel ugyanakkor kulcsfontosságú feltétele az Európában és a világon található vállalatoknak.

– Az Ipar 4.0 nem ismeri a határokat – mondta el Dr. Stefan Aßmann, a Bosch összekapcsolt iparágának felelőse.

– A Nokiával együtt dolgozva már felkutattuk azt a lehetőséget, hogy megnyissuk az 5G sávszélességet a jövő gyárainak – mondta el Rolf Najork, a Bosch Rexroth AG elnöke.

– Az 5G a hálózatba kapcsolt ipar legfőbb meghajtója. Ez az első olyan vezeték nélküli technológia, ami kiegészítheti a vezetékest az ipari felhasználásban, ezzel lehetővé téve a termelés nagyfokú rugalmasságát, a költségek csökkentését, és a biztonságosabb munkakörnyezet kialakítását. A Bosch-sal együtt felfedezzük azokat az új lehetőségeket, amelyeket az 5G képes biztosítani az ötödik ipari forradalom számára – mondta el Hannu Nikurautio, az 5G technológia és a Nokia piackutatásának feje.

– Automatizálási szakemberekként szeretnénk bővíteni az 5G együttműködést a Nokiával, olyan területeken is, mint a kiterjesztett valóság, az autonóm és a sofőr nélküli közlekedési rendszerek a házon belüli alapanyag áramláshoz és a felhő alapú gyártási alkalmazások számára – feltette ki Rolf Najork. – Az új szabvány bevezetésével egy időben a Bosch Rexroth 5G képes termékeket és megoldásokat kínál, amelyek lehetővé teszik ügyfeleink számára, hogy növeljék termelékenységüket.

Az 5G 2019-től kerül bevezetésre, és lehetővé teszi új üzleti modellek készítését a gyártási adatok alapján. A Bosch már további számítástechnológiai vállalatokkal és autógyártókkal is együtt dolgozik, hogy az Ipar 4.0-t tovább tudja fejleszteni.

A Bosch és a Nokia közös munkájukat a tallinni Digitális csúcstalálkozón mutatták be. Számos európai állam-és kormányfő vett részt az eseményen, hogy többet tudhassanak meg a digitális technológiák jövőéről, és azoknak a mindennapi életre gyakorolt hatásairól.

Kiemelt Partnereink