Beszállítók A környezetvédelem jegyében forradalmasítja az autók ajtaját a Benteler

A környezetvédelem jegyében forradalmasítja az autók ajtaját a Benteler

autopro.hu/P.B. | 2021.07.27 04:18

A környezetvédelem jegyében forradalmasítja az autók ajtaját a Benteler

Fotó: Benteler

A kevesebb néha több – ezt vallják a Bentelernél is, ennek jegyében született meg a B-oszlop nélküli autók koncepciója a két irányba nyíló ajtókkal. A megoldással könnyebbek és kényelmesebbek lesznek az autók, de ez nem megy a biztonság rovására.

Hirdetés

A Benteler közleménye szerint a B-oszlop nélküli ajtók koncepciója készen áll a sorozatgyártásra, és könnyebb, mint a jelenlegi piaci megoldások – ezzel együtt biztonságos, ráadásul a kevesebb anyag használata miatt az előállítása sem olyan környezetszennyező.

A német beszállító ezzel az ötlettel is követi azt a jelenséget, ami a járműipari megatrendekkel jár: az autók súlycsökkentése kardinális kérdés, minden gyártó igyekszik minden alkatrész súlyát csökkenteni a hatékonyság jegyében.

Hiába könnyebb, biztonságos

Christian Hielscher, a Benteler R&D menedzsere elmondta, hogy olyan terméket fejlesztett a cég, ami minden törésteszten jó eredményt ért el, valamint a statikus terhelési követelményeknek is megfelel.

A koncepció lényege, hogy a B-oszlop szerkezeti funkcióját az ajtók látják el, de úgy, hogy a lehető legkönnyebb megoldást keresték a Benteler mérnökei.

A cél az volt, hogy fejlett fém- és hibrid anyagokon alapuló, könnyű járművek gyártásához kulcsfontosságú technológiákat dolgozzanak ki a jövő elektromos autói számára.

Környezetbarát megoldás

A súlycsökkentést a megfelelő alumíniumötvözettel érte el a vállalat, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve. Például olyan ötvözetet alkalmaztak, ami a jármű életciklusa végén teljes mértékben újrahasznosítható.

Még kényelmi szempontból is hasznos lehet a Benteler koncepciója: azzal, hogy nincs B-oszlop, és az ajtók különböző irányba nyílhatnak, szabadabb kezet kaphatnak a tervezők egy tágasabb utastér kialakításához.

Kiemelt Partnereink