Beszállítók A győri fröccsöntő Mercedes alkatrészeket is gyárt

A győri fröccsöntő Mercedes alkatrészeket is gyárt

Pardavi Mariann | 2013.09.25 08:00

A győri fröccsöntő Mercedes alkatrészeket is gyárt

A fröccsöntéssel foglalkozó Grana Kft. termékeit az autóipar minden meghatározó szereplője felhasználja: kapcsolatban állnak a Volkswagennel, a BMW-vel, sőt, Rolls-Royce-ban is helyet kaptak a műanyag-alkatrészeik.

Hirdetés

A keddi esemény apropója az volt, hogy 750 négyzetméterrel növelte a cég a területét: a fejlődés azonban nem áll meg, hiszen már elnyerték azt a pályázatot, melynek részeként megkétszerezik a létesítményt. Az első körös fejlesztés után mintegy 3300 négyzetmeteren dolgozik 94 munkatárs azon, hogy külső és belső tükör-alkatrészekhez, hangszórókhoz, funkció alkatrészekhez és lámpákhoz a lehető legtisztább körülmények között készítsenek műanyagrészeket. A léc magas: partenereik között a bevezetőben említett multicégek mellett olyanok is akadnak, mint az SMR, a Marlok vagy az Odelo.

Úgy gondolom, sem egyén, sem pedig vállalkozás nem lehet sikeres jól működő csapat nélkül fogalmazott beszédében Nagy Péter ügyvezető. Nemcsak a technikára és a berendezésekre vagyok büszke, hanem a mögöttem álló munkatársaimra. Nagy Péter elmondta, hogy a beruházáshoz 100 millió forintos állami támogatáshoz jutottak, így összességében negyedmilliárd forintot tesz ki a fejlesztés mértéke.

A jövő Győrben épül! ezzel a sokat emlgetett szlogennel indította beszédét Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora, majd a következőket tette hozzá. – Magától persze nem épül semmi. Most annak lehetünk tanúi, hogyan építették meg a szakemberek a jövőt. Elmondta továbbá: mérnökként jól tudja, milyen akadályok nehezítik a fröccsöntést. A fémekkel ellentétben ugyanis a műanyagok sokkal változatosabban viselkednek az egyes folyamatok során. Hozzátette azt is, hogy az autóiparban használt műanyagok alapjaiban határozzák meg a jármű karakterét, így hatványozottan fontosak a kiváló minőség mellett a termék külső jegyei is.

Nagy Gergely azt a fröccsöntő berendezésüket mutatja, amellyel a Mercedes számára készítenek tüköralkatrészeket. Ezzel az eszközzel egyébként egyszerre két terméket is tudnak gyártani: egy időben készülnek a jobb és a bal oldalra szánt termékek.

A beruházás második körében tervezünk további termelőberendezéseket vásárolni ismertette az üzemlátogatás során az autopro.hu számára Nagy Gergely, a Grana ügyvezetője. Jelenleg 17 berendezéssel dolgozunk. A bejárás során kiemelte a modern technika mellett a tisztaságot is: autóipari partnereik számára ugyanis ez szintén kulcskérdés. Nagy Gergely az autopro.hu számára megemlítette azt is, büszkeséggel tölti el, hogy a Mercedes egyik beszállítója vállalkozásukat adta meg referenciaként. A gyárlátogatás során egyébként éppen a Mercedes egyik C-osztályos modellje számára készültek tüköralkatrészek. Az ügyvezető egy olyan terméküket is bemutatta, amely a maga nemében egyedülálló a piacon. Mi készítettük az első műanyag kuplungpedált. Mivel üvegszálas, így szilárdabb, mintha fémből készült volna. Ezt a termékünket a Mercedes-Benz Sprinter számára öntöttük.

Nagy Gergely az autopro.hu-nak elmondta továbbá azt is, hogy a jelenlegi beruházással nyolc új munkahelyet teremtettek. A fejlesztés következő körében pedig további 15-20 munkatársra lesz szükségük. A jővőre vonatkozó tervek mellett elárulta, hogy hamarosan a Volkswagen számára is gyártanak speciális műanyag alkatrészeket.

Kiemelt Partnereink