Beszállítók A Bosch bevételét nem befolyásolták a nehézségek

A Bosch bevételét nem befolyásolták a nehézségek

autopro.hu | 2024.02.07 16:20

A Bosch bevételét nem befolyásolták a nehézségek

Fotó: Bosch

A tavalyi üzleti évben a Bosch Csoport tovább bővítette növekedési területeit, ráadásul a cég 2023-as üzleti éve kifejezetten sikeres volt a vártnál több nehézség ellenére is.

Hirdetés

A Bosch Csoport a 2023-as üzleti év kihívásai ellenére is várakozásai szerint teljesített: az előzetes adatok alapján a technológiák és szolgáltatások szállítója árfolyamhatások nélkül 8 százalékos, árfolyamhatásokkal 4 százalékos növekedéssel, 91,6 milliárd euró árbevételt ért el.

Az 5 százalékos üzemi eredmény enyhe javulást mutat az azt megelőző évi 4,3 százalékoshoz képest. „A Bosch számára 2023 nehezebb volt a vártnál. Különösen nagy erőfeszítések árán sikerült teljesíteni árbevétel- és eredménycélunkat, de a komoly kihívások ellenére is fejlődtünk” – hangsúlyozta Dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke a cégcsoport előzetes üzleti adatainak ismertetésekor.

Bővítették a növekedési területüket

A tavalyi üzleti évben a Bosch tovább bővítette növekedési területeit, előrelépést ért el a mobilitás üzleti szektor átalakításában, illetve tovább erősítette valamennyi üzleti területe versenyképességét.

„Továbbra is folytatjuk proaktív beruházásainkat a jövőt formáló technológiákba – mindenekelőtt a klímavédelem területén. Reagálnunk kell a gyengébb megrendelésállományra és dolgoznunk kell versenyképességünk javításán – ez az egyetlen módja a jövőbeli növekedésünknek” – fejtette ki Hartung.

Tekintettel ezekre a körülményekre, a Bosch várakozásai szerint több területen, így például a mobilitás üzletágban is a szervezet karcsúsítására lehet szükség. A vállalat a közelmúltban már megkezdte az erről szóló tárgyalásokat a munkavállalók képviselőivel.

Minden szükséges személyi átalakításnak társadalmi értelemben a lehető legelfogadhatóbb módon kell megtörténnie. A munkavállalók képviselőivel 2023 nyarán a németországi mobilitás telephelyekkel kötött munkaügyi megállapodás értelmében 2027 végéig nem kerül sor elbocsátásokra.

A különösen ígéretes üzleti területeken a Bosch továbbra is folytatja a munkaerőfelvételt, miközben a lehető legtöbb munkatársát szeretné a szűkülő üzleti területekről a növekvő szakterületekre átképezni. A vállalat 2030-ig összesen mintegy 4 milliárd eurót tervez képzésre, illetve tovább- és átképzésre fordítani, ebben a munkatársak együttműködésére is számítanak.

Klímapolitika: az instabilitás gyengíti a piac lendületét

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem továbbra is fontos feladat az olyan technológiai vállalatok számára, mint a Bosch, emellett számos üzleti lehetőséget is feltár. Ennek jegyében a Bosch a közelmúltban a hosszú távon fenntartható energiafelhasználás különböző technológiáit és megoldásait is bemutatta az amerikai egyesült államokbeli CES elektronikai kiállításon.

Az igazgatóság elnöke hozzátette, hogy számos nyugati ország kormányának nagyon komplex elvárásoknak kell megfelelni, hiszen egyszerre kell védeniük a jólétet és mérsékelniük a globális felmelegedést, miközben szigorú költségvetési politika mellett kell kezelni a sokszor populista kritikai észrevételeket.

Növekedési stratégia: az innovációk és a beruházások kiegészítik egymást

A Bosch a jelenlegi gazdasági helyzetben is előre halad, és kitart stratégiai céljai mellett. A vállalatcsoport a kulcsfontosságú piacain a TOP3 beszállítói körbe kíván tartozni, miközben a világ minden régiójában hatékonyan pozicionálja magát.

Ennek része az a döntés is, mely szerint az épülettechnika üzletág termékportfóliójának nagy részét értékesíti és a rendszerintegráció területére összpontosít. Mindemellett a Bosch 2015-ben megvásárolta a Climatec, tavaly pedig a Paladin Technologies vállalatot, hogy tovább erősítse pozícióját az épületautomatizálás észak-amerikai piacán.

Ugyancsak sikeresen bővíti a Bosch az olyan növekedési területeket is, mint például a félvezető-üzletág. Az európai ESMC vegyesvállalatban vásárolt részesedéssel és az amerikai egyesült államokbeli Roseville-ben működő elektronikai alaplap (wafer) gyár megvásárlásával a Bosch jelentős beruházásokról döntött 2023-ban.

További növekedést céloz a vállalatcsoport a szilícium-karbid (SiC) chipnek gyártása terén. Ezek a félvezetők az elektromos autók teljesítményelektronikájában alkalmazva jelentősen növelhetik a hatótávot.

Átalakulás a mobilitás szektorban: szabványosítás az elektromobilitás szolgálatában

Az autóipar átalakulására a vállalat történetének legnagyobb átszervezésével reagál a Bosch fő üzleti területén: 2024 elején kezdte meg működését az átalakított mobilitás üzleti szektor.

Egyik újdonsága három, a jövő szempontjából kiemelt jelentőségű üzleti terület – a szoftverek, a félvezetők és a járműszámítógépek – horizontális felelősségi rendszere. A Bosch célja, hogy még jobban harmonizálja a feltörekvő és a már jól működő technológiákat, maximálisan kiaknázva üzleti lehetőségeit a jövő mobilitásának formálásában.

Jelentősen nőtt például az új redundáns fékrendszerek iránti kereslet, amelyek elsősorban az automatizált és elektromos közlekedést támogatják. Hartung beszámolója szerint a Bosch évi 10 százalékos növekedést tervez ezen a területen.

Az elektromobilitás terén Hartung szerint bőven van még tennivaló: Európában például a töltőállomások és a megfizethető elektromos autókon van a fókusz.

Jelentős növekedés a mobilitás, valamint az energia- és épülettechnika szektorokban

Vegyes képet mutatott 2023-ban az árbevétel alakulása a Bosch üzleti szektoraiban. 56,3 milliárd euróval 2023-ban is a mobilitás üzleti szektor érte el a legnagyobb árbevételt, ez 7 százalékos, árfolyamhatások nélkül 11 százalékos növekedést jelent.

Az ipari technika üzleti szektor 7,5 milliárd euró árbevételt ért el, mely a HydraForce felvásárlás eredményeként 8 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 10 százalékkal több az előző pénzügyi évhez képest. A fogyasztási cikkek üzleti szektor árbevétele 19,9 milliárd euró volt.

Az árbevétel 7 százalékkal maradt el az előző évi szinttől, árfolyamhatások nélkül enyhe, egyszázalékos csökkenést jelent. Jelentősen, 9 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 11 százalékkal 7,6 milliárd euróra növelte árbevételét az energia- és épülettechnika üzleti terület.

Európában és Észak-Amerikában a legintenzívebb a növekedés

A Bosch árbevételének regionális alakulása is vegyes képet mutat. „A legintenzívebb növekedést Európa és Észak-Amerika érte el” – ismertették. Európában az árbevétel 6 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 8 százalékkal 46,8 milliárd euróra nőtt. Észak-Amerikában az árbevétel 4 százalékkal emelkedett és elérte a 15,2 milliárd eurót, ami az árfolyamhatások nélkül 8 százalékos növekedést jelent.

A Dél-Amerikában elért 1,7 milliárd euró árbevétel 6 százalékkal alacsonyabb az előző évinél, míg árfolyamhatások nélkül 4 százalékos növekedésnek felel meg. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben az árbevétel egy százalékkal, árfolyamhatások nélkül 9 százalékkal 27,9 milliárd euróra nőtt.

Árbevétel-növekedés a régiókban

Árbevétel-növekedés a régiókban

A munkavállalók száma 2023-ban: stabil szinten a foglalkoztatás

2023. december 31-én a Bosch csoport világszerte mintegy 427.600 főt foglalkoztatott, az előzetes adatok alapján csaknem 7600 fővel többet, mint az azt megelőző évben. Németországban a munkatársak száma 133.800 fővel gyakorlatilag változatlan maradt.

Munkavállalók száma

Munkavállalók száma

2024-es kilátások: gyenge növekedési impulzus a világgazdaság részéről

Az idei évre a Bosch továbbra is csupán mérsékelt, 2-2,5 százalékos globális gazdasági növekedésre számít. Az autóiparban a gyártott járművek számát tekintve a Bosch 2024-ben is az előző évek volumenére számít.

A vállalat szerint folytatódik a gépgyártás gazdasági visszaesése, a fogyasztási cikkek szektorában pedig 2025-ig nem számít ismét növekvő keresletre. Az energiaszektorban a Bosch meglátása szerint továbbra is visszafogott marad az ügyfelek vásárlási hajlandósága, különösen a kulcsfontosságú német piacon.

Ennek oka az ingatlantulajdonosok körében a fűtésrendszerekre vonatkozó jövőbeli szabályozással kapcsolatban tapasztalható bizonytalanság. A vállalat a 2024-es üzleti évben sem számít támogatásra a piacok felől.

A kihívásokkal teli gazdasági helyzetben a Bosch elhalasztotta az eredmény-cél elérését és a vállalatcsoport elkötelezett a költségek és a versenyképesség javítására irányuló intézkedések folytatása mellett, hogy a jövőben is sikeres üzleti tevékenységet végezzen.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink