Beszállítók Magával rántja a Tesla a Panasonicot?

Magával rántja a Tesla a Panasonicot?

autopro.hu/S.B. | 2018.08.19 06:07

Magával rántja a Tesla a Panasonicot?

A Panasonic, a Tesla által gyártott járművek kizárólagos akkumulátor-beszállítója bejelentette, arra számít, hogy 2018 második félévétől profitálni tud a Teslával való üzleti kapcsolatából, mivel a tömegpiacra készülő Model 3 gyártása gyors ütemben növekszik.

Hirdetés

A Tesla júniusban elérte régen kitűzött célját, hogy heti 5000 Modell 3-at állítson elő. Igaz, folyamatos aggodalomra ad okot, hogy képes-e fenntartani ezt a termelési szintet.

A Tesla autóinak gyártása új lendületet vesz – mondta Hirokazu Umeda. A Panasonic pénzügyi igazgatója azt is hozzátette, új akkumulátor-gyártósor felállításába kezdtek bele. Reményeik szerint ez már nemcsak a bevételükhöz, hanem az októberrel induló második üzleti félév nyereséges működéséhez is hozzájárul.

A Panasonic a gépjármű-akkumulátorok üzletágban április-június időszakban veszteséget kényszerült elkönyvelni, főként az amerikai elektromos autógyártó Gigafactory üzemében jelentkező költségek miatt. A Panasonic részvényeinek árfolyama idén csökkenő tendenciát mutat, mivel a befektetők aggódnak az 1,6 milliárd dolláros Gigafactory beruházásával kapcsolatban, amely szinte kizárólag a Teslára támaszkodik.

A múlt héten a Tesla arra kérte beszállítói egy kis részét, hogy csökkentsék a folyamatban lévő, hosszú távú projektjeik árait, hogy így kozmetikázzák a cég jövőbeli pénzforgalmát. Hirokazu Umeda nyilatkozata szerint a Panasonic nem kapott ilyen megkeresést.

Az elmúlt két évben a Panasonic a tőkekiadásainak jelentős részét a K+F tevékenységre fordította, anélkül, hogy bevételt realizálna az ilyen költségekkel szemben, mondta a Jefferies egyik elemzője a legutóbbi ügyféljelentésben. E pénzügyi év végére, mivel a Model 3 termelési üteme stabillá és fenntarthatóvá válik, a Panasonic az akkumulátor-üzletágban minden bizonnyal nyereséges tud majd lenni.

Kiemelt Partnereink