Beszállítók Hatalmas beruházást tervez a Tier1-es Harman Pécsen

Hatalmas beruházást tervez a Tier1-es Harman Pécsen

MTI | 2015.03.05 12:54

Hatalmas beruházást tervez a Tier1-es Harman Pécsen

Három és fél milliárd forintos beruházással 420 új munkahelyet hoz létre a Harman amerikai hangtechnika-gyártó cég - jelentették be csütörtökön sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a magyar kormány 750 millió forint támogatást nyújt a beruházáshoz a Nemzeti Befektetési Ügynökségen (HIPA) keresztül.

2014-ben csaknem 4 milliárd dollár volt az Egyesült Államokba irányuló magyar kivitel összértéke. Ez 20 százalékos növekedés a megelőző évhez képest, amely jelentős részben az autóiparnak köszönhető, hiszen a szektor Amerikába irányuló exportja 40 százalékkal nőtt.

Az autóipar 6650 milliárd forint értéket termelt tavaly Magyarországon, ez 23 százalékos növekedés éves összevetésben. Több mint 132 ezer munkavállaló dolgozott 2014-ben a szektorban, ez 16 százalékos bővülés 2013-hoz képest.

A Harman leendő gyárépületének bejárata Pécsen (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete kijelentette: a magyar-amerikai kereskedelmi viszony kiemelkedően fontos az Egyesült Államoknak. Hozzátette, Washington azt szeretné, ha minél több vállalat fektetne be Magyarországon.

A pécsi beruházással a Harman magyarországi foglalkoztatottjainak a száma meghaladja a kétezret.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az amerikai vállalat hangtechnikai berendezései megtalálhatóak számos luxusautóban; a Harman beszállítója többek között olyan prémium gyártóknak, mint az Audi, a BMW, a Mercedes, a Porsche vagy a Land Rover. A cég egyike a száz legnagyobb első körös autóipari beszállítónak a világon.

– A Harman Professional júliusra tervezi a gyártás elindítását Pécsen: a gyártáshoz szükséges alapanyagokat megrendelték, folyamatban van a 420 dolgozó kiválasztása, a három és fél milliárd forintos barnamezős beruházást az Elcoteq egykori üzemében valósítják meg – nyilatkozta Preiszlerné Schweighardt Erzsébet üygvezető.

A pécsi gyár első körben kihangosításhoz szükséges keverőpultokat és azokhoz kapcsolódó eszközöket gyárt majd, ezért elsősorban hangtechnikusokat, mérnököket és technikusokat kívánnak alkalmazni, hiszen nagyon fontos a keverőpultok tesztelése és megfelelő beállítása. Hozzátette: a magasan kvalifikált szakemberek mellett további 280-300, a gyártásban résztvevő dolgozót keresnek.

Blake Augsburger, a Harman európai alelnöke, a Harman Professional Division elnöke (b) Szijjártó Péter miniszterrel tárgyal (MTI Fotó: Kovács Attila)

A cégvezető elmondta: a Pécsre gyártást helyező divízió, a Harman Professional kifejezetten az igényes, professzionális kihangosításokért felel. Az üzletág komoly részesedéssel bír a cégcsoporton belül, hiszen éves termelési volumene egymilliárd dollár, miközben az Automotive összes bevétele 3,3 milliárd dollár évente.

A Harman jelenleg több mint kétezer embert foglalkoztat székesfehérvári gyárában, ezen felül százat a pénzügyi központban. A pécsi üzem 420 dolgozójával együtt magyarországi létszámuk biztosan meghaladja a 2500 munkatársat.

A cég a 2013-as üzleti évben több mint 150 milliárd forintos, a tavalyiban több mint 170 milliárd forintos árbevételt ért el. A júniusban záruló 2015-ös üzleti évben 200 milliárd fölötti árbevételt várnak.

Kiemelt Partnereink