Archív Gépészmérnökként kezdett 18 éve, ma már igazgató – interjú a szombathelyi BPW magyar ügyvezetőjével

Gépészmérnökként kezdett 18 éve, ma már igazgató – interjú a szombathelyi BPW magyar ügyvezetőjével

Pardavi Mariann | 2018.01.31 09:30

Gépészmérnökként kezdett 18 éve, ma már igazgató – interjú a szombathelyi BPW magyar ügyvezetőjével

Mándli Péter karrierje példa lehet minden mérnökhallgató számára: 18 évvel ezelőtt pár éves mérnöki tapasztalattal kezdett dolgozni a nehézgépjárművek futóműveinek, futómű alkatrészeinek gyártásával foglalkozó vállalatnál. Az új ügyvezetővel nemcsak a karrierútjáról beszélgettünk, hanem arról is, hogy a német anyavállalat miért bízza sorozatosan magyar ügyvezetőre a szombathelyi vállalat irányítását.

Hirdetés

– 14 év eredményes munka után nyugdíjba vonult az elődje, Brumbauer József. Egy vállalat mindennapjait alaposan fel tudja rúgni a váltás. Hogyan zajlott az átadás-átvétel a BPW Hungariánál?
– Brumbauer József ügyvezető igazgató 2004 óta állt a vállalat élén, engem 2017. július elsejével neveztek ki a szombathelyi vállalat ügyvezetőjévé. Az ezt megelőző időszakban ketten vezettük a vállalatot, hogy zökkenőmentes legyen az átadás.

– Jellemző stratégia a helyi ügyvezető kiválasztása a németországi anyavállalat részéről, vagy a véletlen hozta így?
– Az anyavállalat családi vállalkozásként működik az alapítás óta, a méret folyamatosan növekedett, az értékrendszerük azonban változatlan maradt. Az összes telephelyen igaz, hogy helyi szakembert ültetnek az igazgatói székbe, nincs ez másként Magyarországon sem. Az alapgondolat szerint a helyiek jobban ismerik a gazdasági viszonyokat, könnyebben megértetik magukat az emberekkel.

A szombathelyi BPW madártávlatból

– Győrben, a Széchenyi István Egyetemen szerezte meg a gépészmérnöki diplomáját, friss papírjaival a kezében pedig Szombathely felé vette az irányt. Miért nem Budapest? Mit tartott vonzónak?
– Szombathelyi születésű vagyok, így inkább Győr volt a kitérő, mintsem fordítva. Az akkori barátnőm, aki ma már a feleségem, itt élt, így egyértelmű volt a döntés, hogy itt a helyem.

– A BPW volt az első munkahelye?
– Nem, hazatérésem után egy kisebb osztrák cégnél kezdtem dolgozni projektmérnökként 1993-tól öt éven keresztül. 1998-ban kezdtem a BPW-nél.

– Milyen karrierutat járt be, míg eljutott a létra tetejéig?
– A rendeléslogisztikán kezdtem, aztán az ügyvezetés mellé kerültem, hogy segítségem az anyavállalattal való kapcsolattartást. Kis háttérinformáció, hogy már akkoriban sem német igazgató vezette a szombathelyi BPW-t, viszont ő nem tudott jól németül, így fordítói, tolmácsi munkát is végeztem. Ráláttam a vállalat egészére, a feladatom kinőtte magát. 2005-ben a vállalat támogatott a második diplomám megszerzésében, így Szombathelyen közgazdaságtant tanulhattam, amelynek révén a kontrollingot építhettem ki, majd a vevőkapcsolati központ vezetője lettem, ma pedig ügyvezetőként irányítom a vállalatot.

– Szép példa ez az életút azok számára, akik frissen csatlakoztak a vállalathoz.
– Pontosan, a kollégáim rendszeresen állítják fel az én példámat az újonnan érkezőknek azzal, hogy lám, az ügyvezető tizennyolc évvel ezelőtt egyszerű gépészmérnöki diplomával sétált be az épületbe. A telephely számomra azért is különösen fontos, mert korábban a Rábáé volt, ahol esztergályos tanulóként dolgoztam a középiskola alatt.

A szombathelyi BPW dolgozói 150 ezer tengelyt gyártottak 2017-ben

– Mit gondol, a karrierépítésen túl, miért lehet vonzó a vállalat a fiatalok számára?
– Ha körbenézek, elfogultság nélkül mondhatom, rendkívül innovatív a vállalat. Nálunk önálló konstrukciós munkát kapnak a mérnökök, hiszen fejlesztési centrumunk van. Amit itt megálmodnak, azt itt is készítjük el. Van ennél szebb feladat egy mérnök számára?

– Milyen vezetői stratégiát alkalmaz, hogy összefogja a BPW-H 1500 munkatársát?
– Belesimulok az általános ügyvezetői célokba, a vállalat lehetőségeihez mérten a legnagyobb növekedést szeretném elérni. Idén év elején megkérdeztem a munkatársakat, mind az 1500-at, hogy miért büszkék arra, hogy BPW-nél dolgoznak. Sok válasz érkezett, aminek különösen örülök, annak viszont még inkább, hogy ezekben az üzenetekben a közösséget, a munkahelyi körülményeket, és a kiváló termékeket dicsérték.

– Év elején nem mehetünk el a 2017-et érintő kérdés mellett. Milyennek ítéli a tavalyi évet?
– 150 ezer legyártott tengelyt terveztünk, 150 ezerrel zártunk. A mezőgazdasági futóművek értékesítéséből 42 millió eurós bevételt terveztünk, ami végül 44 millió euró lett. Úgy gondolom, van okunk elégedettnek lenni.

– A 2018-as évvel kapcsolatban milyen várakozásokat támaszt?
– Növekedést tervezünk. Tovább dolgozunk azon, hogy a fiatalokat meggyőzzük arról, hogy érdemes szakmákat tanulni. Nagy kihívás meggyőzni a szülőket és a gyerekeket arról, hogy más világ van, mint korábban.

– A növekedést milyen értelemben vehetjük? Számolnak fejlesztésekkel, beruházásokkal idén?
– A munkaerőpiaci helyzet nehézségei minket sem kerülnek el, így a gépberuházási fejlesztések automatizálásra, robotizálásra épülnek. A környéken 1,2 százalékos munkanélküliség van, úgy gondolom, hogy aki dolgozni szeretne, az talál magának állást – akár a BPW-Hungária Kft. nyitott pozíció között.

Kiemelt Partnereink