Beszállítók Bödőcs Róbert: így lehet előbbre jutni a beszállítói láncban

Bödőcs Róbert: így lehet előbbre jutni a beszállítói láncban

autopro.hu | 2014.07.30 13:33

Bödőcs Róbert: így lehet előbbre jutni a beszállítói láncban

Folytatjuk az idei Ipar Napjai szakmai rendezvény előadásainak közreadását. Ezúttal a (korábbi nevén) Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) üzletfejlesztési és befektetés ösztönzési elnökhelyettese beszédét nézhetik meg látogatóink, a lényeges gondolatokat szövegesen is kiemeltük.

– El kell felejteni azt a gondolkodást, hogy megnézi a cég, mire van pénz, és annak alapján kitalálja a menedzsment, mit szeretne megvalósítani. A sikertörténetek arról szólnak, hogy egy cég tudja, merre szeretne haladni, akár nemzetközi vizekre evezni, s ehhez keres támogatást. Így lesz eredményes a gazdaságfejlesztés – mondta Bödőcs Róbert felvezetésként, az új uniós ciklus fejlesztési pályázatain való részvételre utalva.

Bödőcs Róbert előadása az Ipar Napjai rendezvényen

A HITA (azóta új néven, Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) működik) két fő feladata, a befektetésösztönzés és a kkv-k külpiacra jutásának támogatása közül utóbbival a hazai vállalkozások fejlődését tudják segíteni, az első feladatkörrel a nagyvállalatokat célozzák meg.

A szakember szerint Magyarország a világ egyik legnyitottabb gazdasága, ahol ösztönözni kell a termelő tevékenységet, ehhez próbál a HITA tevékenységükkel hozzájárulni.

A beszállítói rendszerben való előrejutást egyfajta dzsungelharcként jellemezte az előadó, ahol sokszor a saját pozíció meghatározása sem egyszerű feladat. Mi kell ahhoz, hogy valaki feljebb lépjen, jó beszállítóvá váljon? Három pillért jelölt meg beszédében Bödőcs Róbert: minőség, mennyiség, pénzügyi stabilitás.

Ehhez gyakorlatorientált képzésekre van szükség, valamint aktív párbeszédre a nagyvállalatokkal, OEM cégekkel. Ebben is segítő kezet nyújt a HITA, amelynek képviselője fontosnak tartja a duális képzés mielőbbi elterjedését.

Fontos eszközként említette az előadó a HITA által tavaly indított, ingyenes elérhető internetes beszállítói adatbázist, amely segít a kkv-k és az integrátorok összekapcsolásában.

Kiemelt Partnereink