Beszállítók 25. jubileum: A befogástechnika és hidraulika szakértőjévé vált a Gimex

25. jubileum: A befogástechnika és hidraulika szakértőjévé vált a Gimex

Pardavi Mariann | 2018.05.22 08:35

25. jubileum: A befogástechnika és hidraulika szakértőjévé vált a Gimex

Míg eleinte hosszú listát fedett le a tevékenységi kör, addig mára a munkadarab befogástechnikai elemek kereskedelme, és a hozzá kapcsolódó ipari hidraulika áll a GIMEX-Hidraulika Kft. középpontjában. Görcs Annamária ügyvezető és Csonka Szabolcs, a befogástechnika üzletág vezetője osztotta meg gondolatait az elmúlt 25 évről és arról, milyen változásra számítanak a következő 25 évben.

– A jubileum kiváló alkalmat ad a visszatekintésre, a mérföldkövek felidézésére. A Gimexnél melyek voltak a meghatározó események?
Görcs Annamária:
A céget édesapám, Görcs Imre alapította a saját lakásunkban. A Gimex eredetileg gépipari elemeket importált. Az ezredfordulóra a műhelyben már javában folyt a hidraulikus tápegységek és munkahengerek tervezése, gyártása, majd a német Roemheld termékcsoport kizárólagos magyarországi forgalmazási jogával a cég a magyar autóipar beszállítójává vált. A tevékenység 2006 óta saját telephelyen folyik. 2014-ben pedig az éves forgalom elérte a nettó 1 milliárd forintot. A sikeres generációváltás után is töretlen maradt a Gimex fejlődése, 2017-ben 25 százalékos forgalomnövekedést értünk el. Négy éve vettem át a vállalkozás irányítását.

Görcs Annamária ügyvezető

– Cégvezetési stratégia szempontjából milyen különbségeket vél felfedezni a két generáció között?
GA: A Gimex egy írógéppel indult a rendszerváltás után. Nem voltak minták, bevált receptek, így sok kérdésben csak a saját jó megérzéseire tudott hagyatkozni az édesapám. Ma vállalatirányítási rendszerben dolgozunk, éves forgalomterv alapján. Lényeges különbség még, hogy bár a 90-es években a több lábon állás volt érvényben, 2 éve profiltisztítást hajtottunk végre, és specializálódtunk a munkadarab befogástechnikai elemek kereskedelmére, és a hozzá kapcsolódó ipari hidraulikára.

– A hidraulika, a befogástechnika milyen változásokon ment át az elmúlt 25 évben? Merre halad?
Csonka Szabolcs:
A hidraulikában egyre nagyobb teret kap a vezérlés szerepe, így egyszerűbben szabályozható és ellenőrizhető maga a rendszer. Egyre több befogástechnikai elem már elektromos működtetésű, ezáltal könnyebben integrálható automatizált rendszerbe.

– Hatalmas változások zajlanak az autóiparban, ezek egyike az Ipar 4.0-val járó technológiák elterjedése. Hogyan kapcsolódika Gimex a negyedik ipari forradalomhoz?
– CsSz: Magyarországon is egyre több cég használja ki az automatizált rendszerek előnyeit. Beszállítóinkon keresztül számos kielégítő megoldást tudunk ajánlani, például elektromos működtetésű megfogó hengereket, karbonszálas tokmányokat. Szakmai előadásainkon keresztül pedig a legmodernebb gyártástechnológiai és hidraulikus megoldásokat, saját tapasztalatainkat osztjuk meg.

Csonka Szabolcs befogástechnikai üzletágvezető

– Hogy változtak az ügyfelek igényei a robotizáció, automatizáció fényében?
– CsSz:
Az automatizált rendszerek, termékek, komplexebb látásmódotigényelnek. Például a készüléktervezőknek a gyártástechnológia alapjain túl, hidraulikus, pneumatikus, továbbá elektronikus ismeretekkel is rendelkezniük kell, ezért folyamatos szakmai továbbképzés szükséges a számunkra is.

– Hogyan reagált a Gimex az elmúlt évek munkaerőhiány problémáira? Hogyan tudja enyhíteni a partnerek ilyen irányú problémáit?
– GA:
Hidraulikus ismeretekkel rendelkező új munkavállaló felvétele eleve nehezített pálya, így a saját munkaerő kinevelésére helyeztük a fókuszt. Szívesen alkalmazunk pályakezdőket is, hatalmas energiák működnek bennük, amit érdemes kihasználni. Erre jó példa Szabolcs, aki pályakezdőként indult 10 éve, és ma már a befogástechnika üzletág vezetője. Emellett fontos a tapasztalt munkatársak közreműködése, és a két generáció nagyon jól kiegészíti egymást a napi munka során.

A Gimex székháza

– Milyen szakmai bravúrt, különleges megoldást emelnének ki az elmúlt negyed évszázadból?
– CsSz: Ma már nem csak kereskedelemmel foglalkozik cégünk, hanem nyomáselőállító egységek, egyedi célgépek, megfogó egységek tervezésével és gyártásával is. Ha Hainbuch tokmányt vásárolnak tőlünk, munkadarab ütközőt, húzócsövet is tervezünk hozzá, így az ügyfél kulcsrakész megoldást kap.

– Milyen célokat tűzött ki a következő 25 évre?
– GA: Ami eddig is elhozta a vállalkozást, az a stabilitás, proaktivitás, a piachoz való rugalmas alkalmazkodás, a több lábon állás. A jövőben is célunk, hogy a Gimex minőségi, megbízható márkanév legyen a piac, stabil munkahely a munkatársak számára. Hosszú távú terv továbbá a telephelyünk fejlesztésének harmadik szakasza.

www.gimex.hu

Kiemelt Partnereink