Beszállítók 20 milliárd forintot hagyott Miskolcon három autóipari vállalat, több száz munkahelyet ígértek

20 milliárd forintot hagyott Miskolcon három autóipari vállalat, több száz munkahelyet ígértek

Pardavi Mariann | 2018.01.17 11:30

20 milliárd forintot hagyott Miskolcon három autóipari vállalat, több száz munkahelyet ígértek

Négy hónap alatt három befektető jelezte gyárépítési szándékát Miskolcon, amelyekkel összesen nyolcszáz új munkahely jön létre, a beruházás értéke 19,5 milliárd forint.

Hirdetés

A három befektető a kínai Ten Pao, a japán GS Yuasa, és a magyar érdekeltségű szerszámgyártó Spinto Hungária.

Az elektronikai berendezéseket és alkatrészeket gyártó kínai Ten Pao cégcsoport első Ázsián kívüli gyárát egy 4,5 milliárd forintos beruházássorozat első lépéseként nyitotta meg a borsodi megyeszékhelyen 2017 októberében. A terveik szerint 2021-re már több mint 300 embert foglalkoztatnak majd. A negyven éve alapított vállalat magyarországi térnyerésében komoly szerepe volt a Bosch cégcsoportnak. A vállalatcsoport termékportfóliója sokrétű, több mint 1400 féle kapcsolóüzemi tápegységet gyártanak, valamint 300 típusú intelligens töltőt és vezérlőt kínálnak az ipari használatra szánt elektromos szerszámokhoz.

Novemberben arról írhattunk, hogy a magyar Spinto Hungária Kft. is Miskolcot választotta. A mintegy 6 milliárd forint értékű beruházással olyan nagyméretű szerszámokat gyártó egység létesül Magyarországon, amelynek termékeire az egész régióban hatalmas a kereslet. A teljes egészében magyar tulajdonú vállalat 140 új munkahelyet teremt a beruházással, terveik szerint külföldön élő magyar mérnököket csábítanának vissza.

Szintén Magyarország mellett döntött egy jelentős távol-keleti lítium-ion akkumulátor gyártó: a japán GS Yuasa bejelentette januárban, hogy Miskolcon építi meg első üzemét az európai kontinensen. A csaknem 9 milliárd forintos befektetéssel az első szakaszban 51 munkahely jön létre, az építkezés februárban kezdődik. A vállalatcsoport fő tevékenysége az ólom-sav akkumulátorok fejlesztése, előállítása és értékesítése, elsősorban a gépjármű,- és motorkerékpár ipar számára.

(Fotó: Dolgozók a Ten Pao Electronics Hungary Kft. miskolci gyáregységében 2017. október 5-én. Ezen a napon ünnepség keretében adták át a 2600 négyzetméteres gyáregységet és a hozzá tartozó irodaépületet. MTI Fotó: Vajda János)

Kiemelt Partnereink