Best Practice Újragondolt csomagolás (x)

Újragondolt csomagolás (x)

autopro.hu | 2015.03.26 15:15

Újragondolt csomagolás (x)

Csomagolási megoldásokat fejlesztő és gyártó vállalat képviselőiként mindig értenünk kell, hogy termékeink és szolgáltatásaink révén milyen komplex rendszerek részei vagyunk. A csomagolóanyagok felhasználási környezetének ismeretében igyekszünk olyan előremutató, kreatív megoldásokat kidolgozni, melyek vevőink számára kézzelfogható és számokban is mérhető hozzáadott értéket képviselnek. Ez a megközelítés tette lehetővé, hogy a DS Smith Packaging a vezető OEM-ek és Tier beszállítók megbízható stratégiai partnere legyen Európa-szerte a hullámkarton alapú és többkomponensű, komplex csomagolási megoldások területén.

Hirdetés

Az autóiparra jellemző szigorú minőségi elvárásokon túl a csomagolási megoldásaink kidolgozása során szem előtt tartjuk a teljes ellátási lánc jellemzőit, a csomagolóanyagok szempontjából keresve azok optimumát. Azt, hogy ebből az összetett megközelítésből milyen eredmény realizálható, jól illusztrálja a BorgWarnerrel folytatott együttműködésünk során fejlesztett egyutas export csomagolás példája is.

A BorgWarner cégcsoport oroszlányi gyárában gyártott turbófeltöltők csomagolási koncepciójának felülvizsgálatára kaptunk felkérést. A BorgWarner az eredeti megoldásra – faláda HPL rekesztékkel – kért árajánlatot.

Az információgyűjtési fázisban, a BorgWarner munkatársainak elmondása alapján hamar egyértelművé vált számunkra, hogy a jelenleg alkalmazott faládás megoldás nem nyújt megfelelő védelmet, másrészről pedig nem költséghatékony.

A megismert műszaki elvárások, valamint a feltárt csomagolási és logisztikai problémák figyelembevételével két megoldási javaslattal jelentkeztünk: egyik, az eredeti felkérés szerinti faládás megoldás továbbfejlesztett változata, valamint egy másik, a faládát teljes mértékben kiváltó, papír alapú koncepció.

Mint minden újdonságot, a DS Smith radikális, faládát kiváltó megközelítését eleinte a BorgWarner munkatársai is fenntartással fogadták, ugyanakkor nyitottságot mutattak arra vonatkozóan, hogy a mintát éles körülmények között próbálják ki. A tesztelés során egy megkülönbözetett jelzéssel ellátott raklap elindult próbaútjára, a tengerentúlra. A szállítást követően a becsomagolt termékek épségben megérkeztek a felhasználás helyére és ezáltal a teszt sikeresnek, a koncepció életképesnek bizonyult. Ezt követően megkezdődhetett a papír alapú megoldás finomhangolása.

A hosszadalmas, de szakmailag izgalmas közös munka során a DS Smith tervező kollégája és a BorgWarner megbízott mérnöke 5 verzión keresztül jutott el a végső megoldásig, mely minden szempontból sokkal hatékonyabb megoldásnak bizonyult, mint az eredetileg alkalmazott fa megoldás. Az eredményt a táblázat szemlélteti.

A 3 hónapos közös fejlesztési munka eredménye egy olyan papír alapú csomagolási megoldás, mely nem csak költséghatékony, könnyen kezelhető, környezetbarát megoldás,
hanem a teljes logisztikai láncra optimalizált, ezáltal jelentős költségmegtakarítást tesz lehetővé.

A fejlesztés hozzáadott értéke:
• jobb raklapkihasználás miatt szállítási költségek érdemi csökkentése
• a fa helyett alkalmazott hullámkarton révén jelentős költségcsökkenés realizálható
• kisebb helyigény, raktározási költségek csökkenése, több hasznosítható hely a raktárban
• kevesebb károsanyag- kibocsátása szállítás során
• környezetbarát megoldás.

Kiemelt Partnereink