Best Practice Petis László: fontos, hogy merjünk bátran álmodni (videóval)

Petis László: fontos, hogy merjünk bátran álmodni (videóval)

Gégény István | 2013.11.05 09:56

Petis László: fontos, hogy merjünk bátran álmodni (videóval)

Napenergia, elektromos áram, sűrített levegő, hidrogén – az ezek valamelyikével hajtott járművek állhatnak rajthoz az ALTrace futamokon. A főszervezővel beszélgettünk.

Hirdetés

– Milyen szándékkal hívták életre az alternatív hajtású járművek győri versenyét?
– Az volt a célunk, hogy egy gyakorlati kihívást nyújtó rendezvény keretében erősítsük a magyarországi mérnökhallgatók közötti összefogást, legalábbis párbeszédet indítsunk a jövő alternatív közlekedési fejlesztéseit illetően. A győri helyszín adta magát, hiszen ez a hazai járműipar centruma. A konkrét kiváltó ok a 2005-ben rekord magasnak számító benzinár volt, bár ma sokan örülnének a 256 forint körüli értéknek. Az első versenyt e törekvések nyomán 2006-ban rendeztük meg, hallgatói kezdeményezésre. Akkoriban még nem voltak tudásmenedzsment központok, start-up, spin-off közöségek. Az igazsághoz tartozik, hogy támogató hozzáállás helyett inkább ellenszélben indult ezeknek a versenyeknek a története, utólag aztán „úttörővé” avattak bennünket.

Munka közben Petis László, a Széchenyi Futam és ALTrace alternatív hajtású versenyek főszervezője

– Néhány évvel az első versenyt követően már állami szinten is odafigyeltek a kezdeményezésre: államtitkár, kormányszóvivő járt a programokon, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal ugyancsak bekapcsolódott a futamok népszerűsítésébe. Milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy egy hallgatói ötletet komolyan vegyenek ilyen magas szinten?
– Nagyon sok munka, folyamatos fejlődési stratégia, a lehetőségek folyamatos keresése. A bevételeket visszaforgattuk a versenybe és a versenyzőkbe: a kezdetek óta bő 10 millió forintot osztottunk szét díjazás formájában a csapatok között, hogy a kreativitásnak ne szabjanak határt az anyagi források. A legfontosabb, hogy képesek legyünk bátran álmodni és törekedjünk ezen álmokat megvalósítani. Mikor felmerült bennem, hogy hozzuk közelebb a lakossághoz a versenyt, zárjuk le a belváros egy részét, mindenki furcsán nézett rám. Azóta már nemcsak Győrben rendeztünk a Monaco-i Formula–1 futamhoz hasonlóan közúton zajló, aluljárós versenyt, de részt vettünk több futam lebonyolításában a budapesti Andrássy úton, valamint az MTA székháza előtt, a Széchenyi téren is. Utólag visszanézve törvényszerű, hogy ezek után egyre többen felfigyeltek ránk, szervezőkre és a járműépítőkre egyaránt.

Nagy Anna kormányszóvivő a győri Széchenyi Futamon

– Mennyi időt, energiát köt le egy-egy futam megszervezése?
– Időből mindig nagyon kevés van. Viszont folyamatosan optimalizálom a folyamatokat, és új technikákat, technológiákat vonok be a szervezésbe. A gyakorlatban ez úgy jelenik meg, hogy míg kezdetben több napig tartott a pálya építése és elbontása, a 2013-as ALTrace Győr városi versenyt mindössze 27 óra alatt lebonyolítottuk. Ennyi idő alatt építettünk, lefolytattuk a versenyt, majd elbontottunk mindent (csak a nagyságrend érzékeltetéseként: 1,2 km kordon, 2 kamion gumifal, 50 elektromos töltőpont, több száz négyzetméternyi sátor...). Az így felszabadult időt új ötletekre tudom fordítani – erre szükség is van, hiszen saját licenszű versenyről van szó.

– Nemrég nevet változtatott a rendezvény: legutóbb már ALTrace-t szerveztek Széchenyi Futam helyett. Mi volt a módosítás indoka?
– Nem egyszerűen névváltás történt, hanem az alapoktól kezdve új „ALTernatív Futam – ALTrace” került felépítésre. A Széchenyi Futam egy közösség keretében született, aminek a motorja próbáltam lenni. A koncepció elérte a korlátait, a közösség elfáradt, közben már én is egy új projektemre, a négynyelvű ALTmob szakportálra koncentráltam. Mivel azonban többen megkerestek, hogy továbbra is szükség van környezettudatos innovációs gyakorlati megmérettetésre, ezért építettem fel a nemzetközi orientációjú ALTrace-t, immár professzionális keretek között.

Alternatív hajtású járművek rajtja az MVM Energia Futamon, a budapesti Széchenyi téren

– Az Önök közreműködésével évek óta látványos és izgalmas programot szervez a Magyar Villamos Művek Budapesten, MVM Energia Futam néven. Mi ezeknek a versenyeknek a célja?
– Közösek a törekvéseink a Magyar Villamos Művekkel. Ahogy ők fogalmaznak: „Társaságcsoportunk fontos célja, hogy támogassuk a környezetvédelmi fejlesztéseket, az innovációt és a fiatal mérnökök munkáját. A fenntarthatóság, a környezetközpontú szemlélet fejlesztésének, az új generáció mérnökeinek járműipari innovációi izgalmas, hatásos módon találkoznak egy látványos rendezvényen, az MVM Energia Futamon...”. Ehhez nyújt szakmai keretet a vállalkozásom, amihez jó alapot jelentettek a korábbi évek vidéki versenyeinek tapasztalatai. Örülök, hogy részese lehettem az MVM Energia Futam alapításának, s a kezdetek óta e futamok versenyigazgatója lehetek.

A második futamon jelent meg ez a pneumatikus "kis polski"

– Az elmúlt években egyre több mérnökhallgatói verseny indult el Magyarországon, amelyek az alternatív hajtásra koncentrálnak. Van valamilyen kapcsolat a kezdeményezések között?
– 2007-ben jelent meg nálunk az első pneumatikus jármű, majd pár hónappal később megkeresett a Bosch azzal, hogy szeretnének egy saját versenyt indítani ebben a témakörben. Próbáltunk egyezségre jutni: mi igyekeztünk meggyőzni őket, hogy a Széchenyi Futam keretében valósítsuk meg az elképzeléseket, de a vállalat saját reklámot akart. 2008-ban rendezték az első Pneumobil versenyt Egerben, egy évre rá már Elektromobil futamot is tartottak Miskolcon. Néhány éve a Formula Student kezdeményezése is itt van hazánkban, bár ott talán még mindig a benzines hajtások dominálnak.

– Mely eredményekre a legbüszkébb?
– Jó érzés látni, hogy nagy világcégek követnek, illetve a magyarországi műszaki felsőoktatási intézmények, akik eleinte jobb esetben játéknak tekintették az egészet, azóta a zászlójukra tűzték az alternatív mobilitás ügyét.

– Látható-e, hogy ezeknek a futamoknak hatásuk lenne akár közvetve is a magyar járműiparra?
– Az elmúlt 8 évben több mint 1000 mérnökhallgató vett részt a versenyeinken, akik megtervezték, megépítették a járműveiket, versenyeztek is azokkal. Ezalatt gyakorlati tapasztalatra tettek szert, megtanultak csapatban dolgozni, ráadásul a járműipar következő 25 évét meghatározó technikákra specializálódtak. Figyelemre méltó tendencia, hogy a visszatérő csapatok nem csupán járműveket építenek, hanem egyre több terméket is létrehoznak, amit a futamokon tesztelnek, fejlesztenek.

– Ön szerint milyen reális piaci lehetőségei vannak a magyar járműiparnak az alternatív mobilitás témakörében?
– Fontos szem előtt tartani, hogy idehaza jellemzően kis méretű járműveket gyártanak. Suzuki Swift, Audi A3, TT, Mercedes B osztály – e modellek mindegyikéből létezik alternatív hajtású prototípus. Ez a tény pedig előrevetíti, hogy belátható időn belül elindulhat nálunk is az ilyen járművek sorozatgyártása. Ehhez jól képzett, gyakorlatias szakemberekre lesz szükség, akiket most kell kinevelnünk, elősegítve, hogy újabb modellek gyártása is Magyarországra kerüljön. Nyilván alternatív hajtású komplett magyar jármű gyártása csak kis szériában látszik reálisnak, de a világban több példa is mutatja, hogy ez az üzleti modell működőképes.

Korszerű portál, egyedi koncepcióval

– Milyen tervei vannak a következő évekre vonatkozóan?
– A piac úgy alakította, hogy start-up vállalkozásom, az ALTmob Kft. a 2014-es évnek már két üzletággal vág neki: ez a Szakportál és a Versenyek. Úgy gondolom, ma már nem elég jól megírni egy cikket – ugyanannyit, ha nem többet kell foglalkozni a vizuális megjelenéssel, a közösségi médiával, a keresőoptimalizálással. Olyan világban élünk, ahol infógrafikák, diagramok vesznek körül minket, a fiatalok a közösségi médiából tájékozódnak, s ha kíváncsiak vagyunk valamire, akkor azt a keresőbe írjuk vagy mondjuk be. Ahhoz, hogy az új közlekedési technológiákkal minél több emberhez érjünk el – mivel mindenki tart valahová –, élen kell járnunk a korszerű médiatechnológiák alkalmazásában, amit újító ötleteink megvalósításával fogunk elérni. A futamokról egyelőre annyit tudok mondani, hogy ezekben a hetekben kerül összeállításra az ALTrace 2014-es versenynaptára. Három versenyt tervezek: Nyugat-, Kelet- és Közép-Magyarországon is rajthoz állnak majd az alternatív technológiákat felvonultató járművek, hogy még többen bekapcsolódhassanak a jövő közös megálmodásába.

Videó a 2013-as ALTrace futamról

Kiemelt Partnereink