Best Practice Öt lépés a festősor automatizálásához

Öt lépés a festősor automatizálásához

Graco | 2018.08.23 15:23

Öt lépés a festősor automatizálásához

Számos meggyőző érv szól egy robotizált festőberendezésbe való befektetés mellett. A lista elején a jobb minőség áll. A versenyképesség megőrzése érdekében a gyártók nem engedhetik meg maguknak, hogy a festésminőség ne legyen egyenletes. A robotok képesek biztosítani, hogy a festékszóró pisztoly paraméterei és a festékszórási mozgás minden alkalommal pontosan ugyanolyanok legyenek, biztosítva ezáltal az egyes alkatrészek egyforma és pontos festését. Ez végeredményben pedig nagyobb teljesítményhez vezet.

Hirdetés

A robotok által végzett festés emellett akár 30%-kal is képes csökkenteni az anyagfelhasználást. Egy az anyagokat a pisztolyhoz közel keverő többkomponensű adagoló, mint amilyen például a Graco ProMix PD2K megoldása, csökkenti a festék- és oldószerhulladékot. A kiváló szórásteljesítményre és -minőségre tervezett elektrosztatikus szóróberendezés hozzáadásával pedig tovább növelhető az anyagtovábbítási hatékonyság és csökkenthetők a költségek.

Ami felett gyakran elsiklanak az emberek, az a rugalmasság. A robotok könnyedén átprogramozhatók más munkákra, valamint lehetővé teszik a menet közbeni korrekciót. Az automatizálás emellett lehetőséget biztosít az anyagok és színek gyakoribb cseréjére, amellyel jelentősen leegyszerűsíthető a gyártás előre tervezése.

A festősor automatizálási előnyeinek figyelembe vétele mellett íme öt lépés, amelyet érdemes megfontolni a rendszer bevezetése előtt.

1. A költségek elemzése

A robotizált festési technológiát gyakran túl drágának találják. A kezdeti befektetés nagy lehet, de a festési folyamat automatizálásával növelhető a teljesítmény és csökkenthetők a költségek – és ezen előnyök az elkövetkezendő évekre szólnak. Ráadásul az automatizálás költsége évről évre csökken.

Amikor azonban a robotizált festésre való átállást fontolgatjuk, fontos kidolgozni egy hosszú távú tervet, hogy a várható megtakarítások mértékéről pontos képet kapjunk. Az elérhető legenergiahatékonyabb berendezés talán a legnagyobb megtakarítást biztosítja, ám a kevésbé hatékony lehetőségeket is érdemes számba venni, mert sok kicsi sokra megy.

2. Válasszon kiváló anyagtovábbítási hatékonyságú szóróberendezést

A Graco iparitermék-részlege nemrég bemutatott egy új terméket, a ProBell forgó harang szóróberendezést. Az automatizált festési alkalmazásokhoz (pl. ipari festési alkalmazásokhoz) tervezett ProBell egy forgó porlasztó, amelyet fix helyre, előre-hátra mozgó karra vagy robotra lehet felszerelni.

A rendszer alacsony nyomással juttatja a folyadékot a ProBell porlasztóhoz, melyet egy 60 000-es maximális fordulatszámú harang szór szét. Ez a nagy forgási sebesség erős centrifugális erőnek teszi ki a festéket, amely a harang felületéhez préseli azt. Amikor a festék eléri a harang szélét, a centrifugális erő finom permetté töri szét. Mivel a cseppek mérete kisebb és egységesebb, mint bármely más porlasztási módszer esetén, ezért a ProBell kiváló minőséget biztosít.

Ezenkívül egy dupla alakító levegősugár lehetővé teszi a festékcseppek mintájának alakítását és az alkatrész felé fújását.

3. Elektrosztatikus hatás alkalmazása

Az anyagtovábbítási hatékonyság maximalizálásáért elektrosztatikus hatással egészítettük ki a ProBell porlasztót. A töltést a forgó porlasztóban lévő 60/100 KV-os elektrosztatikus tápegység generálja. Az egység magát a harangot tölti fel, ami utána átkerül a festékre, ahogy az áthalad a harangon . A töltött festékcseppek vonzódnak a földelt célponthoz, így az alkatrész hátsó részét is elérik. Ennek az elektrosztatikus hatásnak köszönhetően a ProBell forgó porlasztó kiváló fedést biztosít rendkívül magas anyagtovábbítási hatékonyság mellett.

4. Modularitás és méretezhetőség

A ProBell szóróberendezés egyik fő jellemzője a modularitás, a méretezhető kialakítás, amely révén a felhasználó kezdheti kicsiben, egy vezérlővel, majd később bővítheti a rendszert – vagy telepíthet egy komplett rendszert egyszerre. Ez a modularitás lehetővé teszi a rendszer a termelési igényekhez és a rendelkezésre álló büdzséhez igazítását. A ProBell akár négy vezérlőt tartalmazhat: elektrosztatikus vezérlőt, fordulatszám-szabályozót, elektronikus levegővezérlőt és rendszerlogikai vezérlőt, mely felhasználóbarát kezelőfelületet biztosít a szórási paraméterek intuitív kezeléséért.

A ProBell szóróberendezést fixen rögzített, alternáló automata, tömör robotcsuklós és üreges robotcsuklós konfigurációban kínáljuk. Az üreges robotcsuklós konfiguráció esetén a szóróberendezést az anyagtömlők leszerelése nélkül is el lehet távolítani, így könnyebbé teszi a karbantartást. A levehető takaró szintén elősegíti a karbantartást. A turbinaszerelvény bizonyított, tartós kialakítású, a légcsapágy pedig nem tartalmaz kopó alkatrészeket.

A felszerelési kompatibilitás mellett a ProBell szóróberendezés könnyű és kompakt kialakítású, így kisebb teherbírású robotokra vagy alternáló automatákra is felszerelhető, valamint szűk helyeken is alkalmazható.

5. Kérjen tanácsot

A festősorok még sosem voltak ennyire könnyen és gazdaságosan automatizálhatók. A festősorok automatizálását hosszú távú stratégiai döntésként kell megközelíteni, mely nagyszerű lehetőséget kínál a folyamat áttervezésére és a teljes értéksor felfedezésére.

Ha további információt szeretne a robotizált festésről általánosságban, vagy magáról a ProBell forgó szóróberendezésről, forduljon bizalommal a Graco szakértőihez !

Kiemelt Partnereink