Best Practice Hatékonyabb üzleti döntések a 3DEXPERIENCE-szel

Hatékonyabb üzleti döntések a 3DEXPERIENCE-szel

2015.11.02 15:14

Hatékonyabb üzleti döntések a 3DEXPERIENCE-szel

A CAD-Terv az autóipari beszállítók számára teljes körű üzleti megoldást kínál a döntéshozóktól kezdve egészen a gyártástervező mérnökökig. A portfolió elemeit, nemcsak a CATIA-t, hanem az egyéb CAD programot választó cégek is használhatják. Ennek köszönhetően mindenki megtarthatja a már bevált tervezőeszközeit, viszont tovább fejlesztheti folyamatait, javítva az üzleti tevékenységeit, termékeinek a minőségét. A cikkben erre mutatok példákat.

Napra készen a dashboard felülettel
Egy helytálló árajánlat összeállításánál vagy egy döntés meghozatala előtt a vezetőknek tájékozódni kell a cég aktuális és múltbéli állapotáról. Ebben nyújt segítséget a 3DEXPERIENCE dashboard felülete, amely átláthatóan és napra készen jeleníti meg az információkat. Nem kell különböző táblázatokat, prezentációkat böngészni, egyesíteni.

Dinamikus adatszűrés
Négy különböző kategória szerint lehet vizsgálni a céget. Az első a földrajzi megközelítés, ahol megjelenik, hogy az egyes telephelyek milyen projekttel rendelkeznek és azoknak mi az aktuális státusza. Gyorsan lehet információt szerezni tapasztalatokról, aktuális leterheltségekről. Elegendő a térképen az adott városra kattintani.
A második a gazdasági fül, ahol átfogó képet kapunk a megbízások pénzügyi állapotáról. Tételesen láthatóak a tervezői, gyártási és egyéb költségek. A szűrési feltételek változtatásával dinamikusan változnak a grafikonok. Egy ajánlat készítésénél kiváló támpontot jelent a meglévő projektek adatai. A dashboard segítségével, ezek gyorsan és átláthatóan elérhetőek.

A harmadik értékelési szempont a műszaki tartalom, ahol is technológiai jellemzők szerint szűrhetőek a projektek. Egy felkérés esetén könnyen előkereshetőek a hasonló összetételű megbízások. Nem szükséges az archívum több száz mappáját végig nézni és feleslegesen adatokat megnyitni. A gyártási paraméterek a negyedik kategória, ahol gyártási volumen vagy telephely szerint lehet listázni a projekteket.

Projektvizsgálat
A négy feltételrendszer által összeválogatott projekteket egymás mellé helyezhetjük és összehasonlíthatjuk, hogy az egyes műszaki tartalmak, milyen költségtényezőkkel járnak. Ez alapján sokkal pontosabb ajánlatot lehet összeállítani, vagy felkészültebben érkezni egy megbeszélésre.

Aktuális tételjegyzék mindenkinek!
A gyártási részleg a beszerzés vagy a logisztika szempontjából kiemelkedő fontosságú, hogy az aktuális tételjegyzékkel (BOM) dolgozzanak. Ezek az osztályok sok esetben táblázatokat használnak egymás közti adatcserére. A változások manuális kezelése rengeteg időt vesz el, és nagy a hiba lehetőség. A 3DEXPERIENCE Platform stabilabb és minőségibb szolgáltatást nyújt ezen a téren, használjon a tervező csapat bármilyen CAD programot is.

Lehet bármilyen CAD program
A platform megoldás integrálódik a ma elterjedt CAD programokba. Ez azt jelenti, hogy a mérnökök ugyanazt a tervező felületet használják, egyedül a fájlkezelési műveletek változnak. Mentés esetén minden információ, natívan, eredeti formájában a 3DEXPERIENCE adatbázisában tárolódik. A tervezők számára garantált lesz az adat menedzsment és a biztonságos közös munka.

Nyomon követhető tételjegyzék
Miután egy összeállítás bekerült az adatbázisba egy kattintással generálhatunk belőle tételjegyzéket. Később mind ezt egy szinkronizációval aktualizálni lehet, ha változik a 3D-s CAD adat. A tételjegyzék nem írja felül a régit, hanem egy új verzióként tárolódik el. Az összehasonlító eszköz segítségével kiszűrhetjük két állapot közti különbségeket. Nem kell táblázatokat összemásolni, vagy keresni, hogy melyik az aktuális állapot.

Vizualitás, hogy mindent értsen
A tételjegyzékről a legtöbb esetben egy végeláthatatlan táblázat jut eszünkbe. A 3DEXPERIENCE BOM technológia ezt teszi átláthatóbbá gyorsítva a munkát. Az információk egy fa gráfban jelennek meg. Minden egyes tételről, legyen az alkatrész vagy összeállítás, generál egy arányos előnézeti képet. A nézetet nagyítani, kicsinyíteni a tetszőleges mélységben nyitni vagy zárni lehet. Mivel mindehhez csak egy web böngésző kell, bár ki a cégen belül ellenőrizheti, hogy miként néz ki egy alkatrész.

Vannak esetek, amikor nem elegendő a 2D-s nézet, hanem szükséges a 3D-s modell is. Ilyenkor sincs szükség CAD programra és licencre. Minden adatbázisba mentett CAD adatról generálódik egy vizualizációs modell, amit ugyanúgy a böngészőben futó nézegetővel ellenőrizni lehet. Méréseket lehet végezni, kommenteket lehet elhelyezni. Egymás mellé helyezhetjük a tételjegyzéket és 3D-s nézegetőt. Bármelyik oldalon választunk ki egy elemet, az a másik területen is kijelölődik. Ennek a megoldásnak köszönhetően egy irodai gépről is ellenőrizhetjük a termékek műszaki tartalmát. Nem kell plusz CAD programba beruházni vagy a mérnökök segítségét kérni.

Tételjegyzék újrahasznosítása
A gyors és pontos árajánlatadást nagyban segíti, ha egy meglévő tételjegyzéket újra fel lehet használni. Szabályozhatjuk a másoláskor, hogy mik azok az elemek, pl.: standard alkatrészek, amiket megtartunk. A tételjegyzék elemekhez, gyártási, beszerzési és költség információk is tartoznak. Ezeknek az újbóli felhasználásával az ajánlati fázisban pontosabb ajánlatot tudunk összeállítani. A vizuális támogatás itt is megjelenik. Előre vagy egyéni feltételek szerint szűrhetőek a tételjegyzék elemek. Például zöld színt kapnak a gyártott, kék szint a kereskedelmi tételek. Sokkal átláthatóbbá válik egy hosszú adattábla.

Használjon bármilyen CAD programot is, nagy mennyiségű információ kell kezelnie. A 3DEXPERIENCE platform segít ennek a feladatnak a megoldásában úgy, hogy megtarthatja eddig bevált programjait, viszont tovább fejlesztheti cégét, a nagyobb versenyképesség érdekében.

(x)

Kiemelt Partnereink