Best Practice A festékkeringtetés még sosem volt ennyire energiahatékony és halk

A festékkeringtetés még sosem volt ennyire energiahatékony és halk

Graco | 2018.08.24 13:41

A festékkeringtetés még sosem volt ennyire energiahatékony és halk

A Graco új E-Flo DC elektromos festékkeringtető szivattyúi nagyobb áramlási sebességet, kisebb pulzációt és kevesebb állásidőt biztosítanak. Emellett csökkentik az energiafogyasztást és rendkívül csendesek.

Hirdetés

Az autóipari vállalatok egyre inkább átállnak a régi pneumatikus festékkeringtető szivattyúkról az elektromos szivattyúkra – egyrészt a megoldás költségtakarékosabb mivolta, másrészt a számos egyéb előny miatt.

Az új E-Flo DC: kettős technológia – kétszeres előny

A pneumatikus szivattyúkról elektromosra való átállás üteme várhatóan tovább fog növekedni a Graco új E-Flo DC 2000, 3000 és 4000, nagy áramlási sebességű elektromos festékkeringtető szivattyúi révén. Ezek az innovatív eszközök megduplázzák az eredeti 4 golyós keringetőszivattyús technológia teljesítményét, magasabb áramlási sebességet és kisebb pulzációt biztosítva.

A „DC” a Dual Control, vagyis a kettős vezérlés rövidítése, amely azt jelenti, hogy a szivattyú nyomás vagy áramlás módban képes üzemelni, vagy állandó nyomás alatt. Az állandó nyomás vagy áramlási sebesség megtartásával a DC technológia kisebb pulzációt és gördülékenyebb, gyorsabb váltást tesz lehetővé – a jobb és egyenletesebb felületképzés érdekében. Az egyenletesebb felületet segíti elő a szivattyú azon képessége is, hogy másodpercenként akár több ezerszer képes korrigálni a nyomást és az áramlási sebességet.

Az E-Flo DC képes kezelni a korábbi modellekhez képest megnövekedett nyomást és áramlási sebességet. Ez jól jön azoknál a nagyobb festék-visszakeringetéses alkalmazásoknál, ahol akár 28 bar nyomást és akár 45 liter/perc áramlási sebességet alkalmaznak.

Jelentős mértékű energiamegtakarítás és kevesebb állásidő

Az autóipari vállalatok folyamatosan azt keresik, hogyan csökkenthetnék a gyártási költségeket – egy energiatakarékos festékkeringtető szivattyú pedig vonzó lehetőség számukra. A mérések alapján az E-Flo DC elektromos keringetőszivattyú akár ötször nagyobb hatékonysággal üzemeltethető, mint egy hasonló méretű pneumatikus szivattyú – így a villanyszámla is csökkenthető, amivel jelentős összegek spórolhatók meg. Az energiamegtakarítás tovább növelhető, ha egy pneumatikus BPR-vezérlőt csatlakoztatnak egy gyártáson kívüli profilhoz.

Az autóipar számára egy másik fájdalmas pont az állásidő – az E-Flo DC pedig itt is remekül helytáll. Két teljes motorral és folyadékrésszel a szivattyúk karbantartás közben is külön üzemelhetnek a folyamatos termelés érdekében, minimalizálva ezáltal az állásidőt.

...és még csendesebb is!

Az E-Flo DC elektromos keringtető szivattyú csökkenti ezt a költséget és a veszélyes zajszinteknek való kitettséget: 15 dbA-lel halkabban üzemel, mint amit az OSHA zajra vonatkozó előírása megkövetel. A kezelők hallása jobb lesz, a munkakörnyezet komfortosabb, a gyártók pedig időt és pénzt takaríthatnak meg.

Ami az E-Flo DC telepítését illeti – mi sem egyszerűbb ennél! Nincs szükség VFD-kre, a fejlett vezérlőmodul pedig gondoskodik a szivattyú problémamentes integrálásáról a PLC hálózatba, még nagyobb felügyeletet és vezérelhetőséget biztosítva ezáltal. Végül, az E-Flo DC üzemeltetése intuitív és magától értetődő, és csak minimális képzést igényel.

Új, tömített 4 golyós szivattyú

Az E-Flo DC egységgel teljes mértékben kompatibilis új, tömített 4 golyós Graco szivattyú át lett tervezve, hogy megszűnjenek a rendszeres karbantartások és javuljon az egység tartóssága. Nemcsak a karbantartás gyakorisága csökkent, de a csere is egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban elvégezhető, mivel valamennyi Graco keringtető szivattyúval kompatibilis.

A 4 golyós szivattyú dugattyúi és hengerei Ultralife kerámia bevonatúak, ezért a legdurvább anyagokat is képesek kezelni (pl. a vízbázisú festékeket), javítva ezáltal az egység tartósságát. A folyadékszakasz teljesen tömített és szivárgásmentes, így szinte bármilyen környezetben használható – a katalizátorokat és a nedvességre érzékeny anyagokat is ideértve. Ráadásul a fokozott biztonság érdekében tartalék tömítést is tartalmaz arra az esetre, ha a gumiharang elkezdene szivárogni. A szivattyú pozitív térfogat-kiszorításos rendszerének köszönhetően a folyadékot a löket mindkét irányú mozgása kiszorítja, amely ideálissá teszi ezt a 4 golyós szivattyút az összetörésre érzékeny anyagokhoz. Végül, mivel nem igényel TSL-t, ezért rendszeres karbantartásra sincs szükség.

Az új, tömített 4 golyós szivattyú kompatibilis a meglévő Bulldog, NXT, President, Viscount, E-Flo és E-Flo DC motorokkal, így a bővítés egyszerűen és problémamentesen végrehajtható. A 4 golyós szivattyúból többféle változat is elérhető, így többek között zárt nedves csészés és nyitott nedves csészés változat.

További információ

www.graco.com/finishingpumps

Kiemelt Partnereink