Archív Az Ericcson és az Audi már 5G-n nyomul

Az Ericcson és az Audi már 5G-n nyomul

autopro.hu/K.Á. | 2020.03.12 12:20

Az Ericcson és az Audi már 5G-n nyomul

Fotó: ericcson.com

Az Audi és az Ericcson partnerségének újabb szintjét jelzi az intelligens gyártástechnológia összehangolt fejlesztése. A svéd telekom vállalat esetében az 5G-s kutatás már ott tart, hogy a válaszidőt már bőven egy milliszekundum alá szorították. Úgy néz ki, hogy ez a német autógyártó számára is elfogadható, mert várhatóan ez a fejlesztés érkezik meg az Audi-gyárakba is.

Hirdetés

A flexibilis gyártás nem csak annyit jelent, hogy alacsony darabszámú sorozatokat is tud kezelni a gyártási rendszerünk, hanem a ebben a világban már a gyárelrendezés sem annyira kötött. Az 5G technológia a gyártás "mozgékonyságát" azzal is szolgálja, hogy felszabadítja a rendszerek telepítőit a rengeteg kábel bekötésétől.

Az Ericcson már huzamos ideje együttműködött az Audival, és a SICK szenzortechnológiát fejlesztő vállalattal. 2018-ban egy német Audi-gyárat szereltek be 5G-vel, akkor az önjáró targoncák (AGV) közlekedését oldották meg. Az Ericcson egyébként öt (!) éven át validálta az ipari célú 5G-technológiát.

De a legnagyobb technológiai hozadék mégis a gyorsaság. Az Ultra-Reliable Low-Latency Communication (ultra-megbízható alacsony késleltetésű kommunikáció - URLLC) rendszer válaszideje - mint az itt látható videóból kiderül - bőven egy milliszekundum alatti, vagyis jól alkalmazható biztonságkritikus applikációk esetében is.

A demonstrációban szereplő, az Audi kormányoszlopába légzsákot építő robot 0,833 ms-os késleltetéssel válaszol a rendszernek, míg a rendszer utasítását 0,579 ms-os késleltetéssel kezdi végrehajtani az automatika. Ez egyben azt is jelenti, hogy a lézeres védelemmel ellátott cellában dolgozó robot fél milliszekundum alatt megáll, ha a kezelő véletlenül benyúl, vagy más egyéb váratlan külső behatás történik. Az Ericcson szerint ezeket a szigorú biztonsági protokollokat nem lehetne kivitelezni hagyományos Wi-Fi vagy akár 4G-s kapcsolattal.

Kiemelt Partnereink