Archív Visszaesett a cseh ipari termelés márciusban

Visszaesett a cseh ipari termelés márciusban

MTI | 2013.05.07 14:57

Visszaesett a cseh ipari termelés márciusban

Csehország ipari termelése éves szinten 6 százalékkal csökkent márciusban a februári 5,7 százalékos visszaesés után elsősorban a járműipari termelés hanyatlása miatt - közölte kedden a cseh statisztikai hivatal.

Hirdetés

A márciusi csökkenés mértéke meghaladta az elemzők által várt 5,7 százalékot. Februárhoz képest 0,2 százalékkal csökkent a termelés.

Szerelősoron a Skoda Octavia

Az új megrendelések állománya 1,8 százalékkal zsugorodott márciusban éves összevetésben, a hazai megrendelések 6,7 százalékkal estek, a külföldi megrendelések 0,9 százalékkal nőttek.


Az ipari termelés visszaeséséért főleg az exportorientált cseh gazdaság egyik húzóágazata, az autóipar gyenge teljesítménye a felelős. A gépkocsi- és gépkocsialkatrész-ipar termelése a februári 10,4 százalékos esés után márciusban 15,4 százalékkal zuhant éves szinten a nyugat-európai kereslet hanyatlása miatt.

A cseh gazdaság 2011 vége óta recesszióban van elsősorban a cseh termékek legnagyobb felvevőpiaca, az euróövezet gazdasági zsugorodása miatt.

Ugyancsak kedden ismertetett adat szerint márciusban 7,1 százalékkal csökkent a cseh kivitel és 6,5 százalékkal hanyatlott a behozatal éves szinten. Márciusban a kereskedelmi mérlegben 32,35 milliárd korona (1,64 milliárd dollár) cseh többlet alakult ki, ami kisebb az elemzők által várt 36,46 milliárd koronánál.

Kiemelt Partnereink